Учени сравняват генетични данни от множество животински видове и така

...
Учени сравняват генетични данни от множество животински видове и така
Коментари Харесай

Какво е общото между хората и животните? Учени с нови данни

Учени съпоставят генетични данни от голям брой скотски типове и по този начин получават нови знания за индивида и за общото сред хората и животните, заяви Асошиейтед прес.

Едно от най-поразителните открития е, че избрани пасажи от генетичната информация остават непроменени в хода на еволюцията, представлявайки свързващото звено сред всички бозайници, в това число и хората.

Откритието е част от резултатите на интернационалния Проект Зоономия,  които хвърлят светлина върху човешки качества и заболявания, за качествата на животните за хибернация и даже за генетиката на кучето Балто, избавило човешки животи преди век.

Авторите на плана разгласиха част от откритията си в 11 отчета, оповестени в сп. " Сайънс ".

Дейвид О'Конър, който изследва генетиката на приматите в университета на Уисконсин-Медисън, сподели, че проучването визира дълбоки тематики.

" Това е чудото на биологията, какъв брой сходни и разнообразни сме към всичко, което ни заобикаля ", споделя О'Конър, който не взе участие в плана.

Учените от Зоономия, под управлението на Елинор Карлсън и Керстин Линдблад-Тох от  Института Брод в Масачузетския софтуерен институт и Харвард, са изследвали 240 скотски типа - от прилепи до бизони.

Те са секвенирали и сравнили геномите им и са открили, че избрани пасажи от геномите остават непроменени при всички скотски типове през милионите години на еволюция.

Едно от проучванията открива, че минимум 10 на 100 от човешкия геном остава неизменен в съществени линии. Много от тези пасажи са отвън един % от гените, свързани с растежа на протеини, контролиращи интензивността на клетките - главната цел на ДНК.

Учените са разпознали повече от три милиона от тях в човешкия геном, като близо половината от тях до момента не са били познати.

Източник: Антоанета Маркова/БТА
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР