Учени се опитват да намалят оригването на кравите в Нова

...
Учени се опитват да намалят оригването на кравите в Нова
Коментари Харесай

Учени се опитват да намалят оригването на кравите в Нова Зеландия

Учени се пробват да понижат оригването на кравите в Нова Зеландия. Няколко крави чакат в изследователската плантация Fonterra в Нова Зеландия, с цел да бъдат нахранени с Коубуча (Kowbucha) – пробиотик, който съгласно изследванията ще понижи оригването – или излъчванията на метан.

Редовните хранения са част от поредност опити, провеждани от новозеландския млечен колос Fonterra от 2021 година, с цел да се реши какъв брой ефикасен е пробиотикът за понижаване на излъчванията на метан.

Прахът Коубуча се смесва в напитка, сходна на мляко, с която се хранят телетата във фермата на Публичния университет в Палмерстън Норт, написа Ройтерс.

Нова Зеландия се ангажира да понижи излъчванията на биогенен метан с 10% по отношение на равнищата от 2017 година до 2030 година и с до 47% до 2050 година.

Истинският миг на откритието настава, когато ранните опити демонстрират, че телетата отделят до 20% по-малко метан, когато одобряват пробиотичната добавка.

Продължаващите опити демонстрират обещаващи резултати. Ако това продължи, Fonterra се надява да има сашета Коубуча в магазините до края на 2024 година, преди фермерите да стартират да заплащат за оригване на животните. Все още няма информация за цените на сашетата.

Някои фуражни добавки, предлагани в чужбина, се оказват по-ефективни. DSMN.AS Bovaer – хранителната добавка на Royal DSM – може да понижи излъчванията на метан с 30% при млечните крави и с повече при месодайните говеда.

Според Fonterra Коубуча дава по-лесно решение като цяло – фермерите би трябвало да хранят с него телета единствено когато им се повдига, като се има поради, че се чака да има дългогодишен резултат.

“Най-лесният метод да понижим излъчванията е да понижим производството – или да имаме по-малко животни. Затова е същинско предизвикателство, че се опитваме и да произвеждаме храна, и да запазим рентабилността от износа на равнището, което желаеме ”, разяснява селскостопанският икономист Сюзън Килсби.

Правителството предлага биогенният метан и дълготрайните газове да бъдат оценени настрана преди 2025 година, само че тези цени ще бъдат институционално определяни.

Въпреки че ценообразуването на излъчванията от фермите не е универсално известно, мнозина имат вяра, че това е тласъкът, който би трябвало на фермерите, с цел да понижат излъчванията.

През 2025 година Нова Зеландия ще стане първата страна, която ще дефинира цената на селскостопанските излъчвания. 

Кои са най-редките скъпоценни камъни в света

 

Учени се пробват да понижат оригването на кравите в Нова Зеландия

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР