Учени са установили, че рискът от инфаркт е по-малък при

...
Учени са установили, че рискът от инфаркт е по-малък при
Коментари Харесай

Редовните посещения на сауна намаляват значително риска от инфаркт


Учени са открили, че рискът от инфаркт е по-малък при тези, които употребяват постоянно сауна, в сравнение с при тези, които по-рядко я употребяват. Това сочи проучване, оповестено в американското издание Neurology.

Така хора, които посещават сауната сред 4 и 7 пъти седмично, имат 61% по-малко късмет да станат жертва на инфаркт, в сравнение с тези, които я употребяват единствено ведвъж седмично.

Интересното е, че междинното състояние, а точно посещаване на сауната два-три пъти седмично фактически понижава р желае от инфаркт, само че доста по-малко – едвам с 14%.

Тези заключения са направени въз основата на наблюдения върху 1 600 финландци на възраст сред 53 и 74 години в продължение на 15 години. Това е и първото проучване, които открива връзка сред сауната и инфаркта.

Учените акцентират, че даже и да се вземат поради други фактори като нараснал холестерол, пушене или диабет, резултатите от проучването остават непроменени.

Според тях благотворният резултат на сауната може да се дължи на това, че тя намалява кръвното налягане. Изследването е направено върху финландци, защото това страна, в която сауната е толкоз достъп на за хората, че множеството даже си имат такава в къщи. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР