Учени реконструираха родословното дърво на две семейства, които са погребвали

...
Учени реконструираха родословното дърво на две семейства, които са погребвали
Коментари Харесай

Древна ДНК хвърля нова светлина върху миналото на Европа

Учени реконструираха родословното дърво на две фамилии, които са погребвали мъртвите си на едно и също място преди 7000 години в региона на Парижкия басейн , заяви Агенция Франс Прес.

Изследването хвърля нова светлина върху живота на неолитните общности в Европа. 

Откритият през 2004 година некропол край Гюржи, Йона, съдържа гробовете на 130 души, датиращи от към 4850 до 4500 година прочие н. е. 

Family tree of two neolithic families traced by ancient DNA
— Le Monde in English (@LeMonde_EN)
Археологическите разкопки са дали информация за пространствената организация на гробовете, ситуацията на умрелите и депонирането на предмети, което допуска, че гробището е било употребявано от " релативно единна група " , споделя пред Агенция Франс Прес археоантропологът Стефан Ротие, който е разкрил обекта.

За да схванат естеството на връзката, откривателите са употребявали нови техники за разбор на нуклеарната ДНК, " излъчена и от двамата родители " , изяснява археоинженерът Маите Ривола, първи създател на проучването, оповестено в сп. " Нейчър ". 

ДНК фрагментите от костите на умрелите са взети в стерилни лаборатории на Университета в Бордо и Института " Макс Планк " в Лайпциг.
    
Резултатите разкриват роднински връзки сред заровените в некропола и дават опция да се реконструират родословните дървета на две фамилии, обхващащи надлежно пет и седем генерации. Двата рода са доста едва свързани и са употребявали некропола в обособени пространства.

Family trees of a Neolithic community uncovered by ancient DNA
— Nature News & Views (@NatureNV)

И в двата случая " всяко потомство е обвързвано с предходнато съвсем извънредно посредством биологичния татко, като по този метод цялата група е обвързвана по бащина линия ", се споделя в известието за пресата на института " Макс Планк ".

Учените стигат до извода за патрилокална организация, при която дамите напущат своята група на генезис и се причисляват към друга група, с цел да се развъждат , до момента в който мъжете остават в своя клан и " структурират групата ", изяснява Маите Ривола.

Това е " женска екзогамия ", каквато учените са предполагали до момента, само че без солидни биологични доказателства, показва Стефан Ротие.

Няма забележими признаци на полигамия, за което свидетелства неналичието на полубратя и сестри. 

Анализът на изотопи на стронций - детайл, който се приема от организма и се трансформира според от околната среда - удостовери, че дамите от групата са се движели през живота си . А фактът, че не са били родственици между тях, демонстрира, че са пристигнали от разнообразни общности в района, а не от една група.

Neolithic community’s family tree reveals “founding father ”
— Cosmos - the Science of Everything (@CosmosMagazine)

Доказателство, че девойките са напускали фамилното гнездо с навършване на възраст за раждане е, че измежду многото заровени няма девойки. 

Начело на родословното дърво е мъж, който е заровен за повторно. Вероятно е бил доста значим за роднините си, тъй като останките му са пренесени от друго място. 

Погребаните в некропола евентуално са живели наоколо, само че в близост не са открити остатъци от жилища от това време. Те са били от дърво или глина и не са издържали повече от 100 години .

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР