Учени регистрират мощни слънчеви изригвания през последната седмица, като най-новото

...
Учени регистрират мощни слънчеви изригвания през последната седмица, като най-новото
Коментари Харесай

Учени предупредиха, че са регистрирали мощни слънчеви изригвания

Учени записват мощни слънчеви изригвания през последната седмица , като най-новото е от през днешния ден, пети май, оповестиха профилираното онлайн издания Спейс и организация ТАСС.



Регион AR3663 на Слънцето е мястото, на което са регистрирани първите мощни изригвания на плазма, в границите на шест часа. Първото изригване е на 2 май, несъмнено е от най-високия клас X и заглушава късовълновите радио сигнали в Австралия, Япония и по-голяма част от територията на Китай. Следващата слънчева стихия е от клас М и е записана шест часа по-късно. Зоната AR3663 на Слънцето по това време е обърната към Земята.

Минута след девет часа сутринта московско време в неделя е записано изригване от най-високия клас Х с дълготрайност 20 минути, оповестиха от съветския Институт за приложна геофизика.

Слънчевото изригване е избухлив развой на обособяване на сила ( кинетична, светлинна и топлинна) в слънчевата атмосфера. Това води до ненадейно увеличение на яркостта на Слънцето , нормално покрай повърхността му или наоколо до групи слънчеви петна.

Слънчевите изригвания се зареждат от къси (няколко минути) предавания на магнитна сила, съхранявана в короната. Същото освобождение на сила може да докара и до коронално изхвърляне на маса, въпреки връзка сред тези изхвърляния на маса и слънчевите изригвания да не е открита.

Рентгеновото и ултравиолетовото лъчение на слънчевите изригвания могат да повлияят на земната йоносфера и да нарушат радиокомуникацията с огромен обхва т. Прякото радиоизлъчване в диапазона на дециметровите дължини на вълната може да наруши работата на радарите и други устройства, употребяващи този диапазон.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР