Учени разработиха технология, която дава възможност за проследяване на механизмите

...
Учени разработиха технология, която дава възможност за проследяване на механизмите
Коментари Харесай

Маркирането на невроните може да помогне за разкриване на причините за деменцията

Учени създадоха технология, която дава опция за следене на механизмите на невронната диференциация с доста висока разграничителна дарба. Това разрешава да се види пътят на невродегенерацията. Днес учените познават главните характерности на невродегенеративните болести, които дефинират като техни аргументи, само че доста проучвания демонстрират, че същността на болестта може да е доста по-сложна.

При невродегенеративните болести в мозъчната тъкан и гръбначно-мозъчната течност стартират да се натрупват тау и амилоидни протеини, които при натрупването си стават токсични за невроните и водят до тяхната гибел. Тези белтъчни плаки нормално се показват като причина за невродегенерацията. Но неведнъж учените установяват, че унищожаването на тези плаки не води до значимо усъвършенстване на признаците.

За да схванат механизмите на невродегенерацията, учените сътвориха технологията за етикетиране на невроните NeuM. Тя дава опция да се следят измененията в структурата на невроните в действително време, написа EurekAlert.

Съществуващите способи за наблюдаване на измененията в невроните не са задоволително точни. Ето за какво учените вземат решение да употребяват флуоресцентни сонди, които да се свързват с клетъчните мембрани. Подобно визуализиране разрешава детайлно наблюдаване на крайните структури на невроните и следене с висока резолюция на клетъчната диференциация и взаимоотношения. Освен това времето за наблюдаване е удължено от 6 на 72 часа, което разрешава на учените да уловят динамичните промени в отговор на факторите на околната среда.

NeuM може да прави разлика сред стареещи и дегенериращи неврони. Това е изключително значимо за изясняване на аргументите за невродегенеративните болести. В момента създателите усъвършенстват технологията, с цел да подобрят още повече нейната успеваемост. В последна сметка те се надяват, че резултатите им ще оказват помощ за намирането на нови способи за лекуване на разнообразни типове болести. Включително заболяването на Алцхаймер и Паркинсон, които понастоящем се смятат за нелечими.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР