Учени разкриват мистерията на множество изчезвания през юрския период …От

...
Учени разкриват мистерията на множество изчезвания през юрския период …От
Коментари Харесай

Учени разкриват мистерията на множество изчезвания през юрския период

Учени разкриват мистерията на голям брой изгубвания през юрския интервал …От разнообразни археологически източници учените схващат, че през юрския интервал на Земята доминира топъл и мокър климат, и е населявана от огромно многообразие скотски типове.Именно през юрския интервал интензивно протича видообразуването на флората и фауната. В края на интервала на сушата се появяват освен великански динозаври, само че и първите гризачи и предшественици на актуалните птици.Въпреки това, в юрската епоха фауната на планетата понижава от няколко всеобщи изгубвания. Уебсайтът Haaretz написа за изследване, отдадено на откриването на аргументите за тях.Според една доктрина повода за изгубването е дейната активност на вулкани, която през юрския интервал е траяла към милион години в южната част на суперконтинента Гондвана. Този факт обаче корелира единствено с едно всеобщо изгубване, наречено Тоарсианско, което е настъпило преди към 183 милиона години. Но това не може да изясни другите юрски изгубвания.
Сега, в ново изследване, оповестено в научното списание Gondwana Research, учените декларират, че са съумели да датират голям брой епизоди на вулканична активност, всеки от които е с дълготрайност милиони години, през ранния и междинния юрски интервал, сред 186 милиона и 178 милиона години. Изследователите споделят, че това може да изясни голям брой събития на всеобщо изгубване през този интервал.Тези вулканични събития са се случили в една част на суперконтинента Гондвана, който от този момент се е разделил на модерни континенти. Днес земи с остатъците от този юрски вулканичен безпорядък се намират в Южна Африка, в Австралия и Антарктида – в провинция Кару и на територията на Ферара.Четете още: Вероятно динозаврите са изглеждали по напълно друг начинВъзрастта на магматични скали от тези региони е датирана в лабораторията Нордсим в Стокхолм благодарение на „ уран-оловния способ “ върху проби от дребни кристали от циркон, съдържащи се във вулканичните скали.

 1 1 - Учени разкриват мистерията на голям брой изгубвания през юрския интервал
Водещият създател на проучването Арто Лутинен от Финландския природонаучен музей споделя:„ Нашите резултати мощно поддържат теорията, че епизодичният магматизъм в провинция Кару може да е бил виновен за повтарящите се юрски екологични и биологични рецесии. “Въпреки това, какво е предизвикало тази вулканична интензивност, не е изцяло ясно … Според доктрина от 2017 година допустима повода за изригванията е тектоничната плоча, наречена Феникс, която се е плъзнала под южна Гондвана.По-рано се счита, че вулканизмът на Кару е датиран към онази тясна фаза от милион години, която съответствува с всеобщото Тоарсианско изгубване.Сега, Лутинен и сътрудниците му потвърждават, че вулканизмът Кару-Ферара е траял милиони години и е могъл да бъде причина за многочислените изгубвания през юрския интервал.
Източник: hiddentruth.site

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР