Учени работят върху нов вид интелигентни завеси, които могат да

...
Учени работят върху нов вид интелигентни завеси, които могат да
Коментари Харесай

Искате да намалите сметката си през лятото наполовина!? Тогава прочетете този текст

Учени работят върху нов тип интелигентни пердета, които могат да понижат потреблението на сила на половина. Пpоектът на гpупа откриватели от Унивеpситета на Калифоpния в Бъpкли пpедвижда направени от плат с вградени въглеродни нанотръби пердета да реагират на светлина, като автоматизирано се затварят през лятото, когато слънчевите лъчи са най-силни. Умните пердета работят без акумулатори, без електричество, бе операционна система - факт, който може да спести много на огромните офис здания от позиция на енергийните им разноски.

Много енергийноефективни здания имат конфигурирани системи за пердета и сенници, които се задействат от светлината и се отварят и затварят в отговор на количеството топлота и светлина през целия ден. Но умните пердета, които се създават от Университета на Калифорния, са още по-прости, в сравнение с тези на в този момент настоящите енергоспестяващи системи. Тези интелигентни пердета работят самостоятелно, без да е належащо инсталирането на комплицирана система от софуер, датчици и електропреносни уреди.

Самите пердета са направени от въглеродни нанотръби, нанесени пласт върху пласт, които се свързват с пластмасова поликарбонатна мембрана, написа obekti.bg. Когато светлина се всмуква от нанотръбите и се трансформира в топлота, пластмасовата основа се уголемява, което кара завесите да се разпростират, блокирайки топлината, която влиза през прозореца. Умните завеси към този момент са потвърдили, че са доста чувствителни и реагират даже при невисок интензитет на светлината, което е заричане за прцизност и най-хубава енергийна успеваемост.

Изследователите считат, че оборудването на огромни офис здания с тези интелигентни завеси може да понижи сметките за климатизация на на половина.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР