Учени предупредиха за въздействието на замърсяването с пластмаса в най-чистите

...
Учени предупредиха за въздействието на замърсяването с пластмаса в най-чистите
Коментари Харесай

Пластмасовите боклуци правят поразии в затънтени девствени места на Земята

Учени предизвестиха за въздействието на замърсяването с пластмаса в най-чистите и девствени кътчета на света след откриването на химически добавки в яйцата на птици в сърцето на Арктика, написа в. " Гардиън ".

Яйцата, снесени от северни буревестници на остров Принц Леополд в канадската част на Арктика, са посочили позитивен резултат за фталати, които нарушават действието на хормоните, и които са семейство от химикали, които се прибавят към пластмасите, с цел да бъдат гъвкави. Това е първият път, в който тези химикали са били открити в яйца на птици в Арктика.

Смята се, че замърсителите са се разтворили от пластмасови боклуци, които птиците са погълнали, до момента в който ловят риба, сепия и скариди в Ланкастър Саунд на входа на Северозападния проход. Птиците прекарват по-голямата част от живота си в хранене в морето, връщайки се към гнездата си единствено, с цел да се развъждат.

Северните буревестници имат мазна течност в стомасите си, която изстрелват посредством повръщане по нашественици, които заплашват гнездата им. Учените считат, че фталатите са намерили път в течността и оттова са минали в кръвообращението и яйцата, които женските са снесли.

Дженифър Провенчър от Канадската работа за дивата природа акцентира, че е обезпокоително да се откриват тези пластмасови добавки в яйцата на птиците в такава девствена от човешко наличие околна среда. Северните буревестници в Арктика имат наклонност да се натъкват на надалеч по-малко пластмаса от други птици.

Тестовете на Провенчър са посочили, че майките са предали комбинация от замърсители на неродените си пилета. " Това е в действителност трагично ", подчертала тя на среща на Американската асоциация за развиване на науката във Вашингтон, добавяйки: " Тази птица, през цялото време на своето развиване, ще има тези замърсители вътре в нея. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР