Учени предложиха най-изчерпателния поглед досега към една от най-екзотичните характеристики

...
Учени предложиха най-изчерпателния поглед досега към една от най-екзотичните характеристики
Коментари Харесай

Уникални гледки на сатурновата луна Титан - има дълбоки езера, пълни с метан

Учени предложиха най-изчерпателния взор до момента към една от най-екзотичните характерности на Слънчевата система - терен в северния полярен район на сатурновата луна Титан, който изобилства от езера, формирани не от вода, а от течен метан.

За задачите на проучванията експертите са употребявали данни, получени от галактическия уред " Касини ", чиято задача завърши през 2017 година с следено изгаряне в атмосферата на Сатурн. Изследователите са открили, че някои от езерата от течни въглеводороди в този район на Титан са изненадващо дълбоки, до момента в който други са плитки и сезонни.

Титан - вторият максимален сателит в Слънчевата система след юпитеровия Ганимед, е единственото място с изключение на Земята с басейни в течно положение на повърхността. На сатурновата луна има езера, реки и морета от въглеводороди - съединения на водорода и въглерода, сходни на главните съставки на нефта и природния газ.

В актуалното проучване експертите за първи път разказват дълбочината на езерата, формирани главно от метан, която може да доближи до 100 метра. Учените разказват също " призрачни езера " с дълбочина едвам няколко сантиметра, които се появяват през зимата на Титан, само че изчезват - изпаряват се или се просмукват в повърхността с настъпването на пролетта седем години по-късно. Откритията са следващите, свидетелстващи за " хидроложкия цикъл " на сатурновата луна с течни въглеводороди, които падат под формата на дъжд, текат през повърхността и се изпаряват назад в атмосферата.

Процесите са сравними с водния цикъл на Земята. Заради комплицираната химия и отличителната среда на Титан учените позволяват, че на сатурновата луна има евентуални условия за пораждане на живот - в частност в океана под повърхността, само че и в басейните от течни въглеводороди на повърхността.

" Титан е един извънредно неотразим обект в Слънчевата система. Всеки път, когато деликатно преглеждаме данните, откриваме нещо ново ", споделя Марко Мастроджузепе от изследователския екип от Калифорнийския софтуерен институт.

" Титан е тялото в Слънчевата система, което най-вече прилича Земята - с езера, реки, каньони, дюни ", отбелязва Шанън Маккензи от Лабораторията по приложна физика към университета " Джонс Хопкинс "./ Pik.bg

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР