Учени под ръководството на Ерик Кандел от Колумбийския университет в

...
Учени под ръководството на Ерик Кандел от Колумбийския университет в
Коментари Харесай

Физическите упражнения предпазват от старческо слабоумие

Учени под управлението на Ерик Кандел от Колумбийския университет в Ню Йорк откриха, че физическите извършения освобождават белтъка RbAp48, който пречи на настъпването на старческо малоумие, заяви Лента.

Свързващият хистони белтък RbAp48 взе участие в образуването на хроматин - надмолекулен комплекс от ДНК, РНК и белтъци. Известно е, че понижената централизация на RbAp48 в зъбчатата извивка на хипоталамуса е главната причина за загубата на паметта при обикновено стареене.

Потискането на кодиращия съединението ген у мишки довело до утежняване на когнитивните качества на млади гризачи, напомнящо следеното при остарели животни.

Учените изследвали равнището на осведомителната (матрична) РНК, която е артикул на към 23 000 гени в човешките мозъчни тъкани. Анализираните мостри от нервни тъкани били извлечени от 8 натрупа на хора на 33-88-годишна възраст. Било доказано, че с напредването на възрастта генът RbAp48 става все по-малко деен.

По мнението на учените, повдигането на тежести води до освобождение на белтъка от костната тъкан и това разрешава да се предотврати старческа загуба на паметта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР