Учени, писатели и актьори канят на рожден ден на Алеко

...
Учени, писатели и актьори канят на рожден ден на Алеко
Коментари Харесай

Писатели и артисти канят на рожден ден на Щастливеца

Учени, писатели и артисти канят на рожден ден на Алеко Константинов. В първия ден на 2023 година ще честваме не единствено настъпването на Новата година, само че и 160 години от рождението на огромния български публицист, интелектуалец и държавник - обичан на всички хуморист, само че също и бездънен критик на българския живот.  " Бихме желали да отпразнуваме годишнината с неподготвено събиране, което ще се състои на 1 януари в 18:00 ч. към паметника на Щастливеца на бул. " Витоша "  в София. Там ще поднесем цветя и ще стартираме с " Честита Нова година, цветущ рожден ден, Алеко! ", написа проф. Александър Кьосев, който е измежду основателите на събитието. 

Актьорът Руси Чанев ще прочете фрагменти от " Бай Ганьо ". Проф. Александър Кьосев ще произнесе малко слово за гражданския национализъм на Щастливеца, по няколко думи ще чуем от писателите Георги Господинов, Михаил Неделчев, Алек Попов, Здравка Евтимова, Елена Алексиева, Деян Енев, Калин Терзийски, Иван Ланджев, Кирил Василев и други

" Накрая ще поканим и искащите от публиката да прочетат обичани цитати. Носете си книгата! ", приключва поканата към всички четящи жители. Мотото на събитието е " Дойде време да се избира сред патриотизма на Алеко и патриотизма на Бай Ганьо! ".

" Събранието е и самобитен митинг против подмяната на родолюбието с неговите подправени двойници и изпразнени от наличие знаци. Убедени сме, че любовта към родината не е в празните приказки, непотребните демонстрации и развяването на байраци, а в грижата и практическата работата за нея, в отговорността и спазването на законите ѝ, в отвореността към света. Недоволни сме, че този безмълвен цивилен национализъм, идващ заветите на Алеко Константинов, не е представен в българския парламент ", споделят още уредниците. 

Алеко Константинов е роден на 13 януари (1 януари по остарял стил) 1863 година в Свищов. Баща му е търговецът Иваница Хаджиконстантинов, а по майчина линия произлиза от огромната видинска фамилия Шишманови. Учи право в Одеса. Автор на книгите  " До Чикаго и обратно (1894) и " Бай Ганьо. Невероятни разкази за един актуален българин " (1895), с която основава най-известният язвителен облик в българската литература, както и на още пътеписи, разкази, фейлетони, преводи от съветски и френски. Юрист, държавник, създател на българското туристическо придвижване. Убит е при несполучлив атентат против съпартиеца му Михаил Такев на 23 май 1897 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР