Учени откриха нов и неочакван източник на радиация в района

...
Учени откриха нов и неочакван източник на радиация в района
Коментари Харесай

Учени откриха източник на радиация във "Фукушима-1"

Учени откриха нов и непредвиден източник на радиация в региона на японската АЕЦ " Фукушима-1 ". Те записаха радиоактивен цезий, който се е популяризирал съвсем на 100 километра по крайбрежието, оповестява Gizmodo, представен от НаукаOFFNews.

Цезий-137 е радиоактивен изотоп на цезия, който се образува по време на нуклеарното разделяне в реакторите на АЕЦ. Той е един от главните съставни елементи на замърсяването на биосферата и при високи концентрации е гибелен за хората.

Според създателите на проучването, оповестено тази седмица в Proceedings of the National Academy of Sciences, равнището на замърсяване, не е задоволително високо, с цел да провокира угриженост за здравето на жителите на района, само че новият източник на радиация " следва да се взема под внимание в ръководството на крайбрежните зони, в които са ситуирани нуклеарни централи ".

Новото проучване е първото, което преглежда подземните пътища на струпване и обособяване на радиоактивните замърсители след нуклеарната повреда.

Нивата на цезий в крайбрежните подпочвени региони, в които се смесва прясна и солена вода - са 10 пъти по-високи от тези равнища, които сега се откриват във водите, циркулиращи към пристанище Фукушима, като в същото време цезият е проследен в пясъка на дълбочина от 90 см.

Учените подозират, че високите равнища на радиоактивен цезий-137 са били освободени в околната среда след земетресението през 2011 година и са отнесени по-късно около крайбрежието от океанските течения. През идващите дни и седмици след бедствието вълните и приливите и отливите донасят тази радиоактивни боклуци назад върху близките крайбрежни плажове. Цезият се прикрепва към повърхността на пясъчните зърна и някаква част от него доближава до подпочвените води.

В момента 440 атомни електроцентрали са ситуирани на бреговете. Учените изследват по какъв начин излъчванията на такива централи въздействат на реките и атмосферата, само че повредата във Фукушима е първото събитие, което се случва наоколо до подобен огромен басейн като Тихия океан.

На 11 март 2011 година в Япония стана най-силното земетресение в историята с магнитуд от 9,1, което аргументи цунами с височина на вълните повече от 40 метра. Ударът на стихиите порази крайбрежието, причинявайки повредата в атомната електроцентрала " Фукушима-1 ", където системата за изстудяване на реактора излиза от строя. Това докара до нарушение на херметичността на оборудването и радиоактивно замърсяване на региона. Около 300 000 души напуснаха региона към централата.

През януари тази година бе оповестено проучване, в което учените проучват регистрираните самостоятелни дози на хиляди жители и стигат до изненадващо умозаключение: действителните дози в този район на Япония са четири пъти по-малки от авансово признатите от японското държавно управление равнища въз основата на доклади от самолети.

Катастрофата в атомната електроцентрала Фукушима-1 стана най-сериозната след Чернобил през 1986 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР