Учени откриха най-древните останки от многоклетъчни форми на живот, които

...
Учени откриха най-древните останки от многоклетъчни форми на живот, които
Коментари Харесай

Учени с епохално откритие!

Учени откриха най-древните остатъци от многоклетъчни форми на живот, които са с половин милиард по-ранни от предходната находка рекордьор, заяви Сайънс алърт.

Въпросните вкаменелости от гъби Ourasphaira giraldae датират отпреди 900 милиона - 1 милиард години. По-рано бе известно за гъби, чиито изкопаеми остатъци бяха открити в Шотландия и датират отпреди 407 милиона години. Специалистите попаднали на вкаменелости от гъби O. giraldae в шистови пластове във групировката Граси бей в арктическата част на Канада.

Като употребявали спектроскопия с Фурие промяна, учените разкрили следи от хитин, който е съставна част на клетъчната стена на гъбите. Електронната микроскопия разрешила да се обясни структурата на двупластовата клетъчна стена.

Находката дава опция да се в профил несъответствието сред известни вкаменелости от антични микроскопични гъби и избрания въз основа на молекулярния часовник хипотетичен интервал, когато са се появили първите гъби. В сходство с този способ еволюционно значимите промени в ДНК се правят с непрекъсната скорост и това дефинира интервалите, свързани с появяването на разнообразни таксони.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР