Учени откриха, че кетодиетата помага на стволовите клетки на мишки

...
Учени откриха, че кетодиетата помага на стволовите клетки на мишки
Коментари Харесай

Яденето на мазни храни може да удължи живота

Учени откриха, че кетодиетата оказва помощ на стволовите кафези на мишки да оцелеят при стрес
Кетодиетата, която набра известност като бързо средство за слабеене през последните години, може да се окаже и фактор за дългоденствие. Предположението е на учени от Университета в Станфорд, които са изследвали по какъв начин изхвърлянето на въглехидратите от менюто и яденето на белтъчни и мазни храни се отразява на положението на стволовите кафези. Проучването им е направено върху мишки, само че откривателите считат, че може да има аналогични резултати и при хората.

“С напредването на възрастта изпитваме по-бавно и не толкоз цялостно укрепване на нашите тъкани. Затова искахме да разберем какво управлява тази регенеративна дарба и по какъв начин гладуването или яденето на избрана храна въздейства на този развой ”, споделя професорът по неврология Томас Рандо, който е управлявал изследването. Учените първо са се насочили към опит с отвод от ястие, защото изгодите за здравето от периодическото ограничение на калориите към този момент са доказвани от други изследвания. Те са оставили мишки без храна сред един и два дни и половина, след което са тествали способността на стволовите им кафези незабавно или след известно време.

“Открихме, че гладуването провокира резистентност на мускулните стволови кафези, тъй че те да оцелеят по време на ограничения и да са разполагаем за възобновяване на мускулите, когато питателните субстанции още веднъж са налични ”, изяснява професор Рандо.

При идващите им опити мишките са били инжектирани с кетонови тела, които се синтезират в черния дроб от мастни киселини при стеснен банкет на въглехидрати – развой, следен при кетодиетата.

Оказало се е, че стволовите кафези демонстрират сходна резистентност както при гладуващите животни. “Кетоновите тела пораждат, когато тялото употребява мазнините за сила, само че те също по този начин изтласкват стволовите кафези в положение на покой, което ги пази по време на ограничения. В това положение те са предпазени от напрежението на околната среда, само че също по този начин са по-малко способни да регенерират повредена тъкан ”, показва американският невролог. Той признава, че се нуждаят от спомагателни изследвания, само че постигнатите досега резултати дефинират като много завладяващи. Смятаме, че балансирането им един ден може да помогне за битка с естественото стареене и да усъвършенства функционалността на стволовите кафези в цялото тяло, настояват от откривателите от Станфордския университет.

Кетодиетата набра известност, защото не изисква от свалящите килограми да гладуват и да лимитират калориите си фрапантно, както останалите стратегии за понижаване на тежестта. Достатъчно е да се насочат към храни с извънредно ниско наличие на въглехидрати, само че с доста високо наличие на мазнини. Тъй като тялото се постанова да преобразува мазнини, с цел да си набави сила, се стига до бързо изгаряне на тегло.

Има обаче някои дефекти. Подобен хранителен режим не може да се поддържа за цялостен живот, защото лишава тялото от скъпи съставки, от които се нуждае. Обикновено прекосяването към уравновесено хранене води до връщане на килограми. Някои хора изпадат и в положение, наричано от учените “кетогрип ”. Те се оплакват от мощна отмалялост и други признаци на разболяване вследствие на смяната на енергийните източници в тялото си, когато лимитират приема на въглехидрати. А има опасения, че това може да докара и до хронични здравословни болести, в случай че се продължи да се разчита единствено на мазнини и белтъчини.

Моня Килиан Палмър, която е написала няколко книги с предписания за кетодиета, твърди, че изгодите от нея са повече от рисковете. Самата тя е изоставила въглехидратите през 2018 година и в нито един миг не е съжалявала за това си решение. В менюто ѝ нормално участва мазна риба, яйца, семена, зеленчуци и масла от ядки, само че предлага на своите почитатели и препоръки по какъв начин да си създадат лимонен чийзкейк или пък различен десерт, разчитащ единствено на естесвената наслада на плодовете.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР