Учени от Университетската болница в Лозана (CHUV) и местния Швейцарски

...
Учени от Университетската болница в Лозана (CHUV) и местния Швейцарски
Коментари Харесай

Учени откриха изключително силно антитяло срещу SARS-CoV-2

Учени от Университетската болница в Лозана (CHUV) и локалния Швейцарски софтуерен институт (EPFL) откриха извънредно мощно моноклонално антитяло, което нападна шиповия протеин на SARS-CoV-2 и е изключително дейно в неутрализирането на всички разновидности, бъдещи паника, разпознати до ден сегашен (включително Делта). Откритията им са оповестени в влиятелното издание Cell Reports .

Новоидентифицираното антитяло е изолирано благодарение на лимфоцити от пациенти с COVID-19, участващи в изследването ImmunoCoV, провеждано от Службата за имунология и алергия на CHUV. Когато става дума за SARS-CoV-2, това антитяло е едно от най-мощните, откривани досега. Структурната му характерност демонстрира, че то се обвързва с област, която не е изложена на разновидностите на шиповия протеин. Благодарение на това тясно взаимоотношение антитялото блокира връзката на протеина с клетките, които експресират ангиотензин-конвертиращия ензим 2 (ACE2) – това е рецепторът, който вирусът употребява, с цел да навлезе в белодробните кафези и да ги болести.  Това значи, че антитялото пречи на вируса да се възпроизвежда и разрешава на имунната система на пациента да почисти SARS-CoV-2 от тялото. Този предпазен механизъм е потвърден посредством in vivo проби върху хамстери; животните, в които антитялото е било вкарано, са предпазени против зараза даже след приемане на мощно инфекциозна доза.

Освен че има антивирусни свойства, това ново антитяло е основано по този начин, че да има дългогодишен резултат при хората. Едно типично непроменено антитяло дава отбрана от 3-4 седмици. Новото обаче може да защищава пациентите в продължение на 4-6 месеца. Това го прави една забавна превантивна алтернатива за неимунизираните хора, изложени на висок риск, или имунизираните, които не съумяват да произведат имунен отговор. Имунокомпрометираните пациенти, рецепиентите на органи за трансплантация, както и тези, страдащи от избрани типове ракови болести, могат да бъдат предпазени от SARS-CoV-2, като бъдат инжектирани с въпросното антитяло два или три пъти в годината.

Сега CHUV и EPFL възнамеряват да надграждат тези обещаващи резултати, като си сътрудничат с новосформирана компания, която ще прави клиничната разработка и произвеждане на лекарство, съдържащо новото антитяло. Клиничните тествания би трябвало да стартират в края на 2022 година

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР