Учени от университета на Лунд, Швеция, са разработили временен пейсмейкър

...
Учени от университета на Лунд, Швеция, са разработили временен пейсмейкър
Коментари Харесай

Разработиха временен разтворим пейсмейкър за инжектиране

Учени от университета на Лунд, Швеция, са създали краткотраен пейсмейкър за инжектиране, който може да помогне за поправяне на сърдечна аритмия при незабавни случаи. Той е под формата на гел от наночастици и може да контролира електрическите сигнали на сърцето до пет дни, след което се разтваря безвредно в организма, написа уеб сайтът Ню Атлас, базирайки се на обява в сп. " Нейчър къмюникейшънс ".

Електрическите импулси поддържат сърцето в непрекъснат темп, само че от време на време то може да " излезе от строя " и да бие прекомерно бързо, прекомерно постепенно или неравномерно. Състоянието се назовава аритмия и в случай че не се лекува - изключително в незабавни случаи, може да аргументи редица затруднения и евентуално да бъде съдбовно. Дефибрилаторите и вградените по хирургичен път пейсмейкъри могат да възстановяват ритъма, само че те не постоянно са разполагаем.

Шведските учени са създали по-лесно портативна опция, която в последна сметка може да откри място в аптечките за първа помощ, написа Българска телеграфна агенция. По създание това е спринцовка с ултратънка игла - по-тънка от човешки косъм, която инжектира разтвор, съдържащ наночастици. Когато те влязат в контакт с тъканта, се образува електропроводим полимерен хидрогел.

Идеята е, че когато е належащо, той може да се инжектира в гръдния панер на пациент с аритмия, където образува самобитен електрод към сърцето. Мястото на убождане при инжектирането работи като точка за контакт за външно устройство, да вземем за пример мобилен телефон, изяснява екипът. Това разрешава да се вършат ЕКГ измервания, както и да се подтиква сърцето с електричество с ниска мощ, с цел да се контролира неговият темп.

Учените означават, че гелът от наночастици би трябвало да може да поправя аритмията за интервал до пет дни. По този метод ще се обезпечи задоволително време на пациента да стигне до болница за по-трайно лекуване. Гелът по-късно се отделя по натурален път от организма, тъй че не е належащо да бъде отстраняван по хирургичен.

Инжектируемият пейсмейкър е тестван върху рибки Данио и ембриони на пилета и е открито, че работи, както е планувано. Гелът е с консистенция, която му разрешава да прилепне към сърцето, без да оказва негативно влияние върху биенето му. Важно е да се означи, че екипът не е забелязал токсичност или поведенчески промени от тестовите субекти, до момента в който гелът е бил на мястото си, нито откакто се е разтворил.

Следващата стъпка е той да бъде тестван върху по-големи животни като свине, които са по-близък модел до хората. В последна сметка екипът възнамерява да създаде мобилно приложение, което да ръководи пейсмейкъра.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР