Знанието за това как могат да се променят ключовите когнитивни

...
Знанието за това как могат да се променят ключовите когнитивни
Коментари Харесай

Идентифицираха 4 ключови фактора, които могат да предскажат влошаването на когнитивните способности

Знанието за това по какъв начин могат да се трансформират основните когнитивни функционалности при хора, диагностицирани с заболяването на Алцхаймер, може да бъде от значително значение за пациентите и хората, които се грижат за тях.

Въпреки че главната патология е сходна при множеството пациенти с това заболяване, темповете и тежестта на утежняване на положението им варират.

Проспективно изследване, извършено от интернационален екип от откриватели, към този момент удостовери, че възрастта, полът, нередовният сърдечен темп и нивото на ежедневна интензивност са най-надеждните планирани фактори за утежняване на познавателните качества.

„ Дори в ранните стадии на заболяването на Алцхаймер утежняването на когнитивните качества се предсказва най-добре от комбинацията от демографски, соматични и функционални променливи на пациентите “, пишат откривателите в оповестения си документ.

Изследователите стартират с група от 500 пациенти с заболяването на Алцхаймер, като ги наблюдават в продължение на две години. Процентът на отпадналите пациенти обаче е бил относително висок, като в края на този двугодишен интервал единствено 169 души към момента са взели участие в изследването.

Регистрирани са данни за многочислени демографски, здравни и функционални фактори, в това число болежка, меланхолия и невропсихиатрични признаци.

Мерките за когнитивен крах бяха значими за всички участници, макар че имаше задоволително разлики, с цел да се открият някои връзки. Изследователите показват, че по-възрастните хора, дамите, компликациите в ежедневните действия и анамнезата за предсърдно мъждене (проблеми с неточен сърдечен ритъм) предсказват максимален спад в когнитивните качества.

Тези четири планирани фактора, регистрирани при започване на интервала на проучването, са виновни за към 14% от отклоненията в когнитивните функционалности на пациентите през последното тримесечие на двугодишния интервал на проучването.

И освен пациентите са наранени. Не е изненадващо, че тежестта върху лицата, които се грижат за тях, се усилва с намаляването на когнитивните качества, което допуска, че тези, които поддържат пациентите в всекидневието им, би трябвало да бъдат взети поради при преценката на опциите за лекуване и развиването на заболяването, споделят откривателите.

Въпреки че някои променливи не са били регистрирани, в това число навиците за пушене и пиянство, резултатите са задоволително безапелационни, с цел да се допусна, че демографските данни, историята на болестта и ограниченията за ежедневна интензивност могат да бъдат задоволителни, с цел да се планува степента на утежняване на когнитивните качества, провокирана от заболяването на Алцхаймер.

Малко по малко науката стартира да разбулва мистерията на заболяването на Алцхаймер и лека-полека ставаме все по-добри в предсказването ѝ. Така да вземем за пример една неотдавна създадена методика употребява сканиране на мозъка и разнообразни биомаркери, с цел да предскаже утежняването на когнитивните качества в продължение на пет години.

Болестта на Алцхаймер е най-разпространената форма на деменция, от която страдат десетки милиони хора по света, и защото броят им продължава да нараства със застаряването на популацията, сходни проучвания могат да допринесат за по-добро адаптиране на лекуването и поддръжката.

„ Тези констатации акцентират смисъла на комплексния метод към лекуването, отчитащ променливите както на пациента, по този начин и на лицата, полагащи грижи за него, при диагностицирането и лекуването на заболяването на Алцхаймер в ранен етап “, пишат откривателите.

Изследването е оповестено в PLOS ONE.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР