Знаем, че силната музика, работата в прекалено шумна среда и

...
Знаем, че силната музика, работата в прекалено шумна среда и
Коментари Харесай

Проучване на мишки най-накрая обяснява как силните шумове увреждат слуха ни

Знаем, че мощната музика, работата в прекомерно шумна среда и даже игрите могат да увредят слуха ни, само че по какъв начин тъкмо се случва това?

Учените към този момент имат отговор. Те даже са разкрили евентуален метод да предотвратим самото увреждане.

Екип от университета в Питсбърг употребява проби върху мишки, с цел да откри, че мощните шумове са свързани с внезапно повишение на равнищата на цинка във вътрешното ухо, както във връзка с количеството, по този начин и на разпространяването му. Именно това разпространяване на цинка, наподобява, поврежда клетките на ухото и нарушава връзката сред тях.

Изследователите откриват също по този начин, че някои медикаменти могат да работят като гъби, с цел да „ попият “ непотребния цинк и да възстановят или защитят слуха. В последна сметка един ден може да се наложи да пием таблетки преди рок концертите, с цел да предпазим ушите си.

" Тези резултати демонстрират, че цинковата сигнализация е евентуална цел за попречване и понижаване на загубата на слуха, провокирана от шума ", пишат откривателите в оповестения документ.

Цинкът, наред със своя специфичен " зареждащ " протеин, се среща в избрани области на здравите кохлеарни власинкови кафези и спиралния лимб. Излагането на мощни шумове води до свръхнасищане на тези две химични субстанции в клетките.

С помощта на генетични промени и използване на лекарствени съединения откривателите съумяват да понижат равнищата на цинк в мишките, възстановявайки до известна степен загубата на слуха и осигурявайки известна отбрана против излагане на мощни шумове.

Предстои още доста работа, преди нещо уместно за хора да бъде утвърдено като безвредно и дейно, само че вярата е, че ще може да се създаде лекуване, което да се ползва преди или след излагането (например в незабавното отделение).

" Генетичното или фармакологичното спиране на цинковата сигнализация предизвиква възобновяване на кохлеарната система след шумова контузия ", пишат откривателите.

Знаем, че продължителното излагане на мощни звуци може да докара до загуба на слуха и че това е постоянно срещан проблем. По данни на Световната здравна организация към 1,5 милиарда души по света живеят с някакъв тип загуба на слуха.

Ето за какво в страните има закони за носене на защитни средства за уши на строителни обекти и по тази причина доста смарт телефони към този момент ви предизвестяват, в случай че се пробвате да увеличите силата на звука на музиката, идваща от слушалките, до равнище, по-високо от това, което ушите ви могат да понесат.

С течение на времето могат да се развият проблеми като тинитус (непрестанно звънене в ушите), само че актуалното изследване ни демонстрира какво тъкмо се случва и по какъв начин бихме могли да се противопоставим на казуса.

Изследването е оповестено в PNAS.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР