Учени от университета в Тексас установиха, че вещество, съдържащо се

...
Учени от университета в Тексас установиха, че вещество, съдържащо се
Коментари Харесай

Вещество в пастата за зъби причинява тежка болест, милиони вече са с диагноза

Учени от университета в Тексас откриха, че вещество, съдържащо се в пастата за зъби и в козметиката, може да аргументи диабет вид 2. Изследванията им са оповестени в списание Chemical Research in Toxicology.

Те означават, че това химично вещество е необятно употребявано в хранителната индустрия и козметологията поради свойството си да избелва до искра. Освен това, то се е смятало до момента за безвредно за хората.

Свойствата на титановия диоксид Е171 стават известни в средата на ХХ век, когато той заменя нездравословните багрила въз основата на олово, а през 70-те години производството му става всеобщо. От това време, съгласно учените, броят на болесттите от диабет вид 2 се е нараснал четирикратно. Заради това те считат, че това химично вещество може да бъде извършител на диабета.

За да потвърдят догатките си, откривателите направили проучване с единадесет доброволци, от които взели проби от панкреатична тъкан. В резултат на това в анализите на осем индивида бил открит титанов диоксид Е171 и всички те боледували от диабет вид 2. Другите трима били здрави, а химичното вещество не се съдържало в проучванията им.

По този метод откривателите стигат до извода, че титановият диоксид може да бъде едно от веществата, които могат да причинят захарен диабет вид 2. Сега учените желаят да ревизират резултатите от проучванията си върху по-големи групи хора.

Захарният диабет вид 2 е метаболитно заболяване, което се развива вследствие на понижена сензитивност на тъканите към действието на инсулина. Към днешна дата над 422 милиона души по света боледуват от диабет, а 90% от тях имат диабет от втори вид.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР