Учени от университета в Рим използваха генномодифицирани бактерии, за да

...
Учени от университета в Рим използваха генномодифицирани бактерии, за да
Коментари Харесай

Учени възпроизведоха „Мона Лиза” с милион генномодифицирани бактерии

Учени от университета в Рим използваха генномодифицирани бактерии , с цел да основат дребни творби на изкуството - „ Мона Лиза ” на Леонардо да Винчи и портрети на Алберт Айнщайн и Чарлз Дарвин , заяви в. „ Дейли мейл ”.
 
Екипът е модифицирал бактерията Е. коли - същата, която предизвиква хранителни отравяния, тъй че да съдържа протеина протеорходопсин, присъщ за океански бактерии, които реагират на светлина. Те го сложили в камшичето на бактерията, с цел да бъде тя по-активна и да плува по-бързо в зони с повече светлина.
 
Scientists paint a mini Mona Lisa using GM bacteria
— BBC Focus Magazine (@sciencefocus)

Движението на бактериите по-късно образува портретите. Учените прожектирали негатив на ренесансовия шедьовър върху повърхност с бактериите и те се струпали в тъмните елементи . В подобен опит бактериите, образували портрет на Алберт Айнщайн , се прегрупирали, с цел да „ нарисуват ” Дарвин.
 
Учените се надяват, като управляват огромни популации от дребни кафези, един ден да могат да основават микроскопични транспортни средства и даже да отпечатват триизмерно благодарение на бактерии.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР