Учени от университета в Бъфало произведоха химически сензорен микрочип, който

...
Учени от университета в Бъфало произведоха химически сензорен микрочип, който
Коментари Харесай

Учени от САЩ създадоха най-евтиния уред за откриване на кокаин в тялото

Учени от университета в Бъфало създадоха химически сензорен микрочип, който може да открие кокаин в тялото на човек единствено за няколко минути. Наркотикът може да бъде открит посредством проби от кръв, урина и слюнка. Най-големият му плюс обаче е неговата ниска стойност - суровините за производството му възлизат на едвам 10 американски цента.

Предстои чипът да бъде конфигуриран в портативно устройство за тестване. Така той ще може да се употребява от пътни служители на реда, фармацевти и даже от работодатели, изясняват от университета.

Чипът има наноструктура, направена от утайване на златни и сребърни наночастици, които улавят светлината. Когато биологични или химически частици попаднат на повърхността на чипа, те стартират да взаимодействат с молекулите и по този начин се образуват неповторими светлинни модели, които са като пръстови отпечатъци. Те разкриват какви съединения участват в тялото на човек.

" Технологията е рентабилна, подобаваща за индустриално произвеждане и има дълъг период на валидност. Дори след една година на предпазване, тя към момента дава точни резултати ", прецизираха от университета в Бъфало.

Чипът може да форсира процедурите за тестване за опиати. Целта е чипът да бъде развъртян и да стартира да открива и други опиати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР