Учени от университета Саймън Фрейзър“ представиха нови AI възможности за

...
Учени от университета Саймън Фрейзър“ представиха нови AI възможности за
Коментари Харесай

Нова технология дава възможност за създаване на 3D модели на предмети с помощта на смартфон

Учени от университета „ Саймън Фрейзър “ показаха нови AI благоприятни условия за смарт телефоните. Сега, благодарение на елементарна камера, е допустимо да се сътвори и редактира 3D модел на обект, разглеждайки го от всевъзможен ъгъл. В същото време редактирането е интуитивно, с него може да се оправи всеки даже напълно новак консуматор на смарт телефон. Освен това от основания 3D модел можете когато и да е да получите реалистични двуизмерни фотоси от разнообразни ъгли, каквито в действителност не сте правили.

Технологията се назовава PAPR („ Proximity Attention Point Rendering “). Тя може да трансформира набор от двуизмерни фотоси на обект в облак от триизмерни точки, които напълно показват формата и външния му тип. Всяка такава точка ви разрешава да влияете върху характерностите на модела. Например в случай че я плъзнете, обектът ще промени формата си, а в случай че редактирате свойствата на точката, ще се промени нейният външен тип. След това, по време на рендерирането, облакът от 3D точки може да бъде прегледан от всеки ъгъл. Както и да се трансформира в 2D фотография, която демонстрира обекта по този начин, като че ли фотографията е направена от този ъгъл в действителния свят.

Учените демонстрираха опциите на своята разработка на образеца на скулптура. Те първо направиха 3D модел, а по-късно сътвориха видеоклип на статуята, която поклаща главата си.

Триизмерното моделиране отдавна е в ръцете на експерти, защото съществуващите технологии не разрешават редактирането на моделите по комфортен и подсъзнателен метод. Така да вземем за пример един известен метод, прочут като невронни радиационни полета (NeRF), изисква от потребителя в детайли да опише какво се случва с всяка една непрекъсната координата. Един по-нов метод, прочут като 3D Gaussian splatting (3DGS), също не разрешава смяна на формата на обекта. Той той се раздира на части при най-малката неточност.

Нещата се придвижиха напред, когато откривателите осъзнаха, че могат да третират всяка 3D точка в облака не като единична точка. А като контролна точка в непрестанен интерполатор. При този метод, когато дадена точка се реалокира, формата на обекта автоматизирано се трансформира. При това по напълно подсъзнателен метод. Това е сходно на метода, по който през днешния ден се основават анимационните видеоклипове. Аниматорите задават позициите на обектите в няколко точки във времето. Като а придвижването им във всяка точка във времето се генерира автоматизирано от интерполатора.

Д-р Ке Лий, доцент по компютърни науки в университета „ Саймън Фрейзър “, съобщи, че основаването на технологията е било по-трудно, в сравнение с екипът му е очаквал. При работата с изкуствения разсъдък те е трябвало да решат проблеми, които не пораждат при обичайното 3D моделиране. Въпреки това откривателите считат, че напъните са си коствали. Съвсем скоро човечеството ще може да употребява триизмерни визуализации даже по-често от двуизмерните. Бъдещите 3D модели ще наподобяват доста по-привлекателни и точни от сегашните.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР