Учени от университета на Куинсланд, Австралия, са създали ултравиолетов телевизионен

...
Учени от университета на Куинсланд, Австралия, са създали ултравиолетов телевизионен
Коментари Харесай

Учени създадоха ултравиолетов "телевизор" за животни

Учени от университета на Куинсланд, Австралия, са основали ултравиолетов " ефирен " екран за да оказват помощ на откривателите да схванат по-добре по какъв начин животните виждат света, оповестява уеб сайтът на образователното заведение.

Мислите ли, че кучето ви гледа телевизия с вас? Отговорът евентуално е не, защото очите на четириногите ни приятели виждат светлината доста по-бързо от човешките и протичащото се на екрана им наподобява като на занимателен кадър. Въпреки това те са добра компания за гушкане на дивана по телевизионно време.

Как обаче другите животни виждат светлината, и по-специално светлината, която ние, хората, освен е невидима, само че и е нездравословна за нас? Този някогашен въпрос преглеждат създателите на актуалното изследване, чиято разработка може да направи развлекателната промишленост още по-забавна.

Досега общоприетите монитори на устройства като тв приемници и компютри са употребявани, с цел да демонстрират образни тласъци в проучвания на зрението на животните. Никой от тях обаче не е в положение да тества улртравиолетово им зрение - способността да виждат лъчи с дължина на вълната под 400 нанометра.

Учените от университета на Куинсланд под управлението на доктор Самюъл Пауъл имат вяра, че създадената от тях нова технология ще помогне за разбулването на тайните на зрението на всевъзможни типове животни - инсекти, ракообразни, риби, влечуги, земноводни, птици и даже бозайници. Животните разчитат на ултравиолетово зрение за редица действия, измежду които различаване, навигация, хранене. Пчелите да вземем за пример го употребяват, с цел да локализират нектар, а рибите - за лицево различаване на обособени човеци.

Човешките тв приемници нормално употребяват три цвята - червен, зелен и наследник - за основаване на изображения. Разработеният от екипа на доктор Пауъл екран употребява пет цвята, в това число лилав и ултравиолетов.

С помощта на този " тв приемник " на животните към този момент могат да се демонстрират елементарни форми, с цел да се тества способността им да разграничават цветовете или усещането им за придвижване посредством пренасяне на точки.

Дисплеят към този момент е тестван с роднини на рибката-клоун Немо от известната анимация " Търсенето на Немо ".

Учените се майтапят, че на техния " тв приемник " не може да се гледа сериал в HD качество, защото екранът е едвам 4х5 сантиметра, а разграничителната му дарба - 8х12 пиксела.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР