В Световният ден на околната среда ученици от Трета природоматематическа

...
В Световният ден на околната среда ученици от Трета природоматематическа
Коментари Харесай

В деня на околната среда дванайсетокласници представиха проект за опазване на Черно море пред президента Румен Радев и министрите Галин Цоков и Петър Димитров

В Световният ден на околната среда възпитаници от Трета природоматематическа гимназия „ Академик Методий Попов " - гр. Варна показаха план за запазване на Черно море пред президента на Р България Румен Радев, министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и министъра на околната среда и водите Петър Димитров.

" Устойчивото развиване и зелените хрумвания са мощно залегнали в нашето обучение ", сподели министър Цоков. Той акцентира, че десетки училищен клубове развиват разнообразни начинания в тази област, включително с доброволчество. Министърът отличи и с плакет на МОН шефа на Трета природоматематическа гимназия Ася Чилингирян и поздрави децата за всичко, което са създали. " Преди няколко месеца Варна сътвори първата лаборатория за учебни нововъведения в региона на екологията, а в този момент виждаме различен доста стойностен план, в който учениците са вложили старания и сърце за една общочовешка идея ", акцентира министърът.

Габриела Иванова, Габриела Стойкова и Дария Хаджидемирова са от 12.б клас на варненската природоматематическа гимназия. Като част от клуба за занимания по ползи - „ Млади еколози ", който се управлява от техния преподавател по биология и здравно обучение Кремена Николова, те създават план, обвързван с проучването на микропластмаса във водите на Черно море, както и попадането ѝ в организма на морските жители.

Инициативата се осъществя взаимно с Института по океанология „ Професор Фритьоф Нансен " към Българската академия на науките. В хода на работата те вършат редица проучвания, включително и взимане на седимент от морското дъно. Трите ученички обличат водолазни екипи дружно с учителя си Кремена Николова и се гмуркат на 5 метра дълбочина, с цел да вземат персонално проби за изследванията си.

В лабораториите на Института и под управление на научните служащи филтрират стомашно съдържимо както и мускулна тъкан от паламуд. Резултатите от проучванията обобщават в план, с който аплайват и в Националното съревнование по естествени науки и екология на Министерството на образованието и науката.

„ Отправихме обръщение към учебната общественост, че нашето Черно море не е за една почивка. Опазването му е споделена отговорност сред всички ", споделят учениците.

ПРЕСЦЕНТЪР НА МОН

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР