Учени от университета на Колорадо установиха, че в радиационните пояси

...
Учени от университета на Колорадо установиха, че в радиационните пояси
Коментари Харесай

Учени откриха неочаквана опасност, свързана със свръхновите

Учени от университета на Колорадо откриха, че в радиационните пояси на Земята се появяват високоенергийни електрони в резултат на галактическите лъчи, които пораждат при детонация на свръхнова, заяви " Лента ". Тези частици са опасност за спътници, галактически кораби и транспортираните с тях астронавти.

Радиационният пояс Ван Алън беше открит още през 1958 година Той съставлява обгръщащ Земята тороид и е формиран от две елементи - вътрешен и външен радиационен пояс. В него се натрупват частици с електрически заряд, които са проникнали в магнитосферата на планетата. Изследвания демонстрираха, че галактически лъчи, формирани най-вече от протони и атомни ядра, проникват в земната атмосфера и се сблъскват с атоми. В резултат се образуват частици с електрически заряд, в това число електрони, които се улавят от магнитните полета на планетата.
Космическите лъчи съставляват високоенергийни частици, които се движат с огромна скорост в галактическото пространство. Техни източници са свръхновите и неутронните звезди
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР