Учени от университета на Бат, Великобритания, са открили съединение, което

...
Учени от университета на Бат, Великобритания, са открили съединение, което
Коментари Харесай

Учени откриха съединение, което унищожава супербактерията златист стафилокок

Учени от университета на Бат, Англия, са разкрили съединяване, което по едно и също време потиска супербактерията метицилин-резистентен златист стафилокок (MRSA) в лабораторни опити и я прави по-уязвима към антибиотици, оповестява уеб сайтът на образователното заведение.

Съединението полиамин наподобява унищожава златистия стафилокок (Staphylococcus aureus) - бактерията, която предизвиква смъртоносни инфекции, като нарушава клетъчната мембрана на патогена.

Съединението е тествано ин витро против 10 разнообразни резистентни на антибиотици варианта на златистия стафилокок. Сред тях са варианти, за които е известно, че са резистентни към ванкомицин - последното допустимо лекарство, давано на пациенти, борещи се с зараза с MRSA. Съединението се е оказало изцяло сполучливо против всички варианти, спирайки по-нататъшния бактериален напредък.

Проучването демонстрира, че като се изключи че унищожава непосредствено златистия стафилокок, съединението е в положение да възвърне чувствителността на многорезистентните варианти на бактериите към три значими антибиотика (даптомицин, оксацилин и ванкомицин), написа Българска телеграфна агенция. Това значи, че антибиотиците, които са станали неефективни вследствие на несъразмерна приложимост в продължение на десетилетия, могат с времето да възвърнат способността си да управляват съществени инфекции.

Полиамините са естествени съединения, които се срещат в множеството живи организми. Допреди десетина години се смяташе, че те са от значително значение за живота, само че в този момент учените знаят, че съединенията липсват в златистия стафилокок и са токсични за него. След това изобретение откривателите се пробват да употребяват необикновената накърнимост на патогена към полиамините, с цел да подтиснат бактериалния напредък.

Авторите на актуалното проучване са открили, че модифициран полиамин (наречен AHA-1394) е доста по-ефективен при унищожаването на резистентни към антибиотици варианти на златист стафилокок даже от най-активния натурален полиамин.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР