Учени от университета Лудвиг-Максимилиан, Германия, разработиха нов материал, който позволява

...
Учени от университета Лудвиг-Максимилиан, Германия, разработиха нов материал, който позволява
Коментари Харесай

Учени създадоха стъкло-хамелон

Учени от университета " Лудвиг-Максимилиан ", Германия, създадоха нов материал, който разрешава благодарение на електричество бързо да се трансформира цветът на стъклото, заяви Българска телеграфна агенция като се базира на уеб страницата Физ.орг.

Изобретението е основано върху електрохромен материал. Под въздействието на електричество той трансформира свойствата си на усвояване, а дружно с това и цвета на цялата стъклена повърхнина.

В хода на проучването експертите са съумели да подобрят стъклото-хамелеон. За задачата те са употребявали ковалентни органични рамки (COF), които са формирани от синтетични органични градивни детайли. В специфична композиция те образуват кристални и нанопорести мрежи, които одобряват електрически заряд. Благодарение на тях даже малко количество напрежение към този момент е задоволително, с цел да се промени цветът на стъклената повърхнина.

Учените означават, че първичната смяна на цвета настава за 0,38 секунди, до момента в който възвръщането до истинския цвят лишава 0,2 секунди.

Създателите на стъклото-хамелеон считат, че създаването им може да откри редица приложения - от остъклените фасади на здания до автомобилната промишленост, както и във всекидневието
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР