Учени от университета Drexel откриха, че разработеният от тях материал

...
Учени от университета Drexel откриха, че разработеният от тях материал
Коментари Харесай

Как да заредим батерията си за секунди

Учени от университета Drexel откриха, че създаденият от тях материал MXene има свойствата на суперпроводник, кадърен да зарежда акумулатори за секунди. Футуристичният наноматериал има невероятни свойства и съгласно учените той ще способства за това хората да зареждат колите, преносимите компютри и телефоните си по-бързо отвсякога – за броени секунди или най-вече минути, написа " Новини Лондон ".

Характерно за батериите е, че съхраняват йони в портове, чийто брой е непосредствено обвързван с трайността на живота им. Повечето акумулатори обаче имат относително малцина портове и не изключително проводящи. Материалът MXene е удобен точно за изработката на акумулатори, защото има свойството да усъвършенства електро потока и да обезпечава доста повече пътища към въпросните портове.

Мария Лукатская, член на екипа, разказва идеалната архитектура на електродите като – придвижване на йони към портовете по многолинейни високоскоростни „ автомагистрали “, вместо по еднопосочни пътища. „ Нашият макропорест електроден дизайн реализира точно тази цел и разрешава бързо зареждане от порядъка на няколко секунди “.

Ключът към забележителните свойства на материала е двуизмерната му конструкция и комбинацията от водороден гел с оксиметален съставен елемент, написа Futurism. Това спомага за задоволителна компактност, която да защищава от вода и радиация и, по-важното, да има идеални характерности на батерия.

Бъдещето на метериалите

Материалът MXene няма да се появи в комерсиалната мрежа, нито пък да бъде внедрен в актуалните технологии най-малко в идващите три години. Той обаче има капацитета да премисли сегашните технологии и да постави завършек на бавното зареждане, както и да удължи живота на батерията на устройството.

MXene е един от многото чудни материали, които дават обещание да трансформират метода на конструиране на технологиите. В основата им лежи концепцията за потреблението на микроскопичните нано частици, които имат шанса да дадат отражение на макро равнище.

Най-популярен в това отношение е графенът, който се слави с необикновен набор от приложения – от обезсоляване на морската вода до внедряване в роботиката и преноса на ток с нулево противодействие. Съществуват обаче и други като 1D boron да вземем за пример, който може да се употребява като полупроводникова верига или устойчива на деформации двуизмерна лента.

Живеем в ера, в която имаме научно-техническите благоприятни условия да манипулираме материята повече от всеки път и да сътворяваме материали, за които до наскоро смятахме, че принадлежат към сферата на научната фантастика. Независимо дали става дума за неотложно зареждане на телефона или за програмиране, идните открития в тази ниша вещаят изключителни безредици.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР