Учени от Северна Македония, България и Швейцария работят съвместно на

...
Учени от Северна Македония, България и Швейцария работят съвместно на
Коментари Харесай

„Мисия 360“: България и Северна Македония заедно в дълбините на Охридското езеро


Учени от Северна Македония, България и Швейцария работят взаимно на Охридското езеро и изследват остатъци от антични селища под вода.

Охридското езеро е извънреден естествен обект, на възраст от към 2-3 млн. години. По крайбрежията му са засвидетелствани редица праисторически селища, датиращи от 6. хиляди Пр. Хр. до Късната бронзова или Ранно желязна ера и са от тъй наречените вид " наколни селища ". Едно от тях е селището " Плоча – Мичов град " в Залива на костите. Учените се натъкват на него инцидентно.

„ През 1997 година при едно свободно гмуркане открих дървени колове под вода. Казах си, че е нещо забавно и продължих да диря и тогава открих и един керамичен предмет “, описа професионалният водолаз Милотин Секуловски.

„ Знаех, че има обитаемо място, само че не знаех къде е “, съобщи проф. Паско Кузман.

„ Най-много има керамика, съдове от семейството, само че намираме и други предмети с изключение на керамиката и това са украшения, оръжие и различен предмет “, добави археологът при Археологически музей в Скопие Александра Папазовска.

„ Всички предмети са под вода и можете да ги видите, само че не би трябвало да се пипат. Само в този момент с археолозите си позволихме това и ги върнахме на същото място “, добави Секуловски.

„ Всичко това дава опция да си в тези времена, а когато излезеш от гмуркането си в 21. век “, добави проф. Кузман.

„ Обектите, които се изследват са като в алпийските езера, само че те там са проучени. Това, което сътрудниците от Швейцария способстват е, че идват с подготвена методика и познания, които споделят с нас “, съобщи подводният археолог ЦПА Созопол Павел Георгиев.

„ Ние вършим изследвания в Швейцария на този вид селища, потопени селища от 150 години и имаме доста опит. И ние установихме, че в този регион няма доста изследвания и по тази причина прилагаме дендрохронологиа, който е доста акуратен за датирането способ “, изясни проф. Алберт Хафнер.

„ Взимат се проби от дървените колове, които са били основа на живеещите там хора, с цел да се направи датировка “, сподели археологът при Археологически музей Скопие Александра Папазовска.

„ В нашата просвета доста е значима точността, а националността е последното “, изясни ръководителят на археологически изследвания Валентина Тодоровска.

„ Проучването на културно завещание на Балканите няма граници. То е културно завещание на всички народи, които живеят на тази територия и ни оказва помощ да го изучим “, добави Павел Георгиев.

„ С българските сътрудници работим от 2001 година, когато бяхме на образование в центъра по подводна археология “, сподели Валентина Тодоровска.

„ Бях тук за първи път през 2018 година, когато пристигнах с цел да оказа помощ на македонските сътрудници. Охридското езеро е едно неповторимо място “, добави Георгиев.

„ Разбира се, че едно от най-хубавите неща е да има съдействие не от сътрудници от един дребен район, само че от повече места. Подводната археология е в напредък и изследванията под вода не бяха правени. Ние планираме да създадем отдел по подводна археология, който да е по модел на работа на сътрудниците от Швейцария и България “, съобщи шефът на археоложкия институт на Северна Македония доктор Славица Бабамова.

Повече от 20 години продължава съдействието сред български и македонски археолози включително и екипи от Швейцария. Целта е да се изследва местообитанието тук на Охридското езеро, което датира на повече от 600 години Пр. Хр.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР