Учени от САЩ са разработили новаторска молекула, която, добавена към

...
Учени от САЩ са разработили новаторска молекула, която, добавена към
Коментари Харесай

Разработиха молекула, която прави полимерите издръжливи като метали

Учени от Съединени американски щати са създали новаторска молекула, която, добавена към полимер, усилва неговата устойчивост, оповестява уеб сайтът " Ню атлас ".

По-специално молекулата може да направи полимера сходен на метал във връзка с способността му да устоя на температурни съмнения. 

Според разработчиците от Националните лаборатории " Сандия " по този метод може да бъде увеличена издръжливостта на всевъзможни предмети - от пластмасови калъфи за телефони до ракетни снаряди. 

Заради ниската си цена и компактност, положителните си топло- и електроизолационни свойства и високата си резистентност на разяждане, полимерите се срещат в съвсем всички предмети, употребявани във всекидневието. Продължителното излагане на топлота и мраз обаче води до разширение и стесняване на материалите, в това число полимерите, което в последна сметка води до утежняване на качеството им.

Различните материали се уголемяват и свиват с друга скорост - металите и керамиката, да вземем за пример, се свиват по-малко от полимерите, написа Българска телеграфна агенция. За задачите на актуалното проучване учените са модифицирали молекула, която при прибавянето й към полимер усилва издръжливостта му, правейки го сходен на метал.

" Това в действителност е неповторима молекула, която при нагряване вместо да се уголемява, в действителност се свива, като трансформира формата си ", споделя Ерика Редлайн, експерт по материалознание и началник на изследователския екип. " Когато се добави към полимер, тя го кара да се свива по-малко, достигайки стойности на уголемение и стесняване, сходни на тези на металите. Да разполагаме с молекула, която се държи като метал, е удивително ", добавя Редлайн. 

Идеята за създаване на " новаторската " молекула, която откривателите не посочват, поражда вследствие на недоволства от клиенти по отношение на крехкостта на смарт телефоните, направени от разнообразни материали, всеки от които реагира по друг метод на топлота и мраз.

Изследователите изясняват, че молекулата може да революционизира метода, по който полимерите намират редица приложения, в това число в електрониката, информационните системи, слънчевите акумулатори, автомобилните елементи, подовите настилки, галактическите структури и отбранителните системи.

Досега откривателите са основали единствено дребни количества от молекулата, само че работят по метод за увеличение на производството. За страдание, синтезът ѝ е дълъг, само че все пак те остават оптимисти по отношение на евентуалните й приложения.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР