Учени от Оксфорд преценяват дали технологията, която стои зад ваксината

...
Учени от Оксфорд преценяват дали технологията, която стои зад ваксината
Коментари Харесай

Тестват първата в света ваксина срещу вируса нипа

Учени от Оксфорд преценят дали технологията, която стои зад имунизацията им за КОВИД-19, може да се употребява за отбрана на хората от смъртоносния вирус нипа, предадоха ДПА и Ройтерс.

Ако клиничните тествания са сполучливи, това ще бъде първата ваксина против това заболяване.

През миналата седмица в Оксфордския университет стартира тестова имунизация на хора за първото тестване на новия препарат.

Създателката на имунизацията за КОВИД-19 проф. Сара Гилбърт съобщи, че работата по препарата за нипа е почнала през 2017 година и е била спряна по време на рецесията с новия ковид.

Огнищата на нипа са открити най-вече в Южна Азия и болестта може да бъде с съдбовен край в до 75 на 100 от случаите.

Вирусът може да се съобщи на хората от животни като прилепи или свине, или от инфектирани храни, само че също по този начин може да се съобщи непосредствено от човек на човек.

При хората той може да аргументи остра респираторна зараза и съдбовен енцефалит (оток на мозъка).

Вирусът е разпознат за първи път преди 25 години, само че към този момент няма лекуване или ваксини, които да оказват помощ при пораждане на огнища, отбелязва ДПА.

Новата ваксина - ChAdOx1 NipahB, може да бъде първата, в случай че реализира предстоящите резултати във връзка с сигурността и ефикасността.

Около 51 души на възраст от 18 до 55 години ще вземат участие в изпитването, което се управлява от специалистите от Оксфорд и се финансира от Коалицията за нововъведения в региона на готовността за епидемии.

Проектът ще се извършва 18 месеца, като се чака да последват спомагателни тествания в страна, наранена от нипа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР