Учени от Обединеното кралство и Белгия смятат, че са открили

...
Учени от Обединеното кралство и Белгия смятат, че са открили
Коментари Харесай

Учените откриха как мозъчните клетки умират при Алцхаймер

Учени от Обединеното кралство и Белгия считат, че са разкрили по какъв начин мозъчните кафези умират при заболяването на Алцхаймер.

Това е тайнственост и източник на теоретичен спор от десетилетия.
Но екипът, който написа в списание Science, свързва анормалните протеини, които се натрупват в мозъка, с " некроптоза " - форма на клетъчно самоубийство, представени от BBC.Констатациите са разказани като " готини " и " вълнуващи ", защото дават нови хрумвания за лекуване на заболяването.

Дългоочаквани улики
Загубата на мозъчни кафези, наречени неврони, е тази, която води до признаците на Алцхаймер, в това число загуба на паметта.

И в случай че погледнете вътре в мозъците на хора с заболяването, ще видите натрупването на анормални протеини, наречени амилоид и тау. Но учените не са съумели да обединят точките сред тези основни черти на заболяването. Това е, което откривателите - от Института за проучване на деменцията на Обединеното кралство към Университетския лицей в Лондон и KU Leuven в Белгия - в този момент считат, че се случва.

Те споделят, че необикновен амилоид стартира да се натрупва в пространствата сред невроните, което води до мозъчно инфектиране, което не се харесва на невроните. Това стартира да трансформира вътрешната им химия. Появяват се плетеници от тау и мозъчните кафези стартират да създават характерна молекула (тя се назовава MEG3), която провокира гибел посредством некроптоза. Некроптозата е един от методите, които телата ни нормално употребяват за пречистване на нежеланите кафези, до момента в който се основават нови.

Мозъчните кафези оцеляли, когато екипът съумя да блокира MEG3.

„ Това е доста значимо и забавно изобретение “, сподели пред BBC откривателят проф. Барт Де Стропър от Института за проучване на деменцията в Обединеното кралство.

„ За първи път получаваме визия по какъв начин и за какво невроните умират при заболяването на Алцхаймер. Има доста спекулации от 30-40 години, само че никой не е съумял да дефинира тъкмо механизмите.

„ Това в действителност дава безапелационни доказателства, че това е този характерен път на самоубийство. “
Отговорите идват от опити, при които човешки мозъчни кафези са трансплантирани в мозъците на генетично модифицирани мишки. Животните са били програмирани да създават огромни количества необикновен амилоид.

Наскоро беше реализиран триумф в създаването на медикаменти, които отстраняват амилоида от мозъка и те бележат първите лекувания за закъснение на разрушаването на мозъчните кафези.

Проф. De Strooper споделя, че откритието, че блокирането на молекулата MEG3 може да задържи гибелта на мозъчните кафези, може да докара до „ напълно нова линия на създаване на медикаменти “.
Това обаче ще отнеме години проучвания.

Професор Тара Спайърс-Джоунс от университета в Единбург и президент на Британската асоциация по невронауки ми сподели, че „ това е страхотна публикация “.

Тя сподели, че „ се занимава с една от фундаменталните пропуски в проучванията на Алцхаймер… това са очарователни резултати и ще бъдат значими за развиването на региона “.

Въпреки това, тя акцентира, че са " нужни доста стъпки ", преди да се разбере дали може да се употребява като дейно лекуване на Алцхаймер.

Д-р Сюзън Колхас от Alzheimer Research UK сподели, че констатациите са „ вълнуващи “, само че към момента са на ранен стадий.

„ Това изобретение е значимо, тъй като сочи нови механизми на клетъчна гибел при заболяването на Алцхаймер, които не сме разбирали преди и може да проправи пътя за нови лекувания за закъснение или даже прекъсване на прогресията на болестта в бъдеще. “
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР