Учени от Масачузетския технологичен институт използват публикации в социалните мрежи

...
Учени от Масачузетския технологичен институт използват публикации в социалните мрежи
Коментари Харесай

Учени разработват технология за цифрово безсмъртие

Учени от Масачузетския софтуерен институт употребяват изявления в обществените мрежи на 25 доброволци, с цел да обучат изкуствен интелект да възпроизвежда техните отзиви и метод на връзка, съобщи ТАСС, като цитира обява във в. " Таймс ".

Сред участниците в изследването са неизлечимо заболели, които се надяват, че техните цифрови копия ще утешат околните им, както и висококвалифицирани експерти, които се стремят да споделят своя опит и познания с бъдещите генерации. 

Инициаторите на плана признават, че информацията от обществените мрежи не е задоволителна, с цел да пресъздаде тъкмо метода на другарство на действителен човек или да се направи преценка от негово име, само че се надяват, че технологиите за " цифрово величие " ще се подобрят.

" Възможностите на изкуствения разсъдък са надалеч от това да възпроизвеждат нашата вътрешен глас, мисли, държание и емпатия ", споделя Хосейн Ранама от Масачузетския софтуерен институт, който е водещ академик на плана. " Те обаче са достигнали равнище, което ни разрешава да запазим дребна част от прочувственото завещание ".

Специалистите акцентират, че не престават да получават доста известия от искащи да увековечат своите познания или усеща. 

В същото време откривателите признават, че концепцията за основаване на цифрови близнаци, които могат да действат даже след гибелта на действителните им прототипи, повдига доста етични и правни въпроси. 

Водят се и диспути за това какъв формат на връзка с двойник би бил за предпочитане от неговите живи събеседници - чатбот, аватар или нещо, което е кардинално ново.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР