Учени от Лабораторията за експериментална вирусология към Университета в Амстердам

...
Учени от Лабораторията за експериментална вирусология към Университета в Амстердам
Коментари Харесай

Нидерландски учени със страшна прогноза за България

Учени от Лабораторията за пробна вирусология към Университета в Амстердам (Нидерландия) направиха доста неприятна прогноза за COVID-19.

Резултатите от изследването им са оповестени в списанието Nature Medicine.

Учените са изследвали четири други ковид през последните 35 години - HCoV-NL63, HCoV-229E, HCoV-OC43 и HCoV-HKU1. Всички тези вируси от дълго време циркулират измежду хората и предизвикват сезонни огнища на остри респираторни вирусни инфекции.

Изследователите са открили, че повторната зараза със същия подтип на ковид се случва много постоянно и това нормално се случва към година по-късно.

Подобен сюжет може да е характерен за всички човешки коронавируси, в това число SARS-CoV-2, при който няма данни за дълготраен имунитет при болните, допускат създателите на обявата.

Учените стигнаха до такива изводи въз основа на резултатите от тестването на кръвни проби от 10 поданици на Амстердам.

Тези хора подаряват кръв за разбор от 80-те години на предишния век и го вършат постоянно, доста пъти в годината, без значение дали са здрави или заболели. Това е значимо, защото доста коронавирусни инфекции протичат безсимптомно. Общо 517 кръвни проби от участници са оценени за антитела против коронавируси.

Средно за всеки участник откривателите откриват сред три и 17 епизода на скокове в равнищата на антитела, които се поясняват като случаи на реинфекция.

В редки случаи интервалът сред инфекциите е бил шест месеца, само че най-често този период е траял към година, което демонстрира крехкостта на защитния имунитет, пишат учени.

Изследванията демонстрират, че равнищата на антитела против SARS-CoV-2 стартират да понижават през първите два месеца след инфекцията, изключително след най-честата лека до умерена форма на COVID-19. Подобен график за понижаване на равнището на антитела в кръвта е характерен за други коронавируси.

Освен това, както откриха откривателите, минимумът на заразяване с коронавирусни инфекции се случва през трите летни месеца и първия есенен месец - юни, юли, август и септември, а оптималният през зимните месеци. Учените допускат, че в пост-пандемичната епоха в страни с сдържан климат COVID-19 ще придобие тъкмо подобен сезонен темперамент.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР