Учени от Китайската академия на науките демонстрираха квантово разпределение на

...
Учени от Китайската академия на науките демонстрираха квантово разпределение на
Коментари Харесай

Китай постигна квантово разпределение на криптиращи ключове на разстояние над 1000 километра

Учени от Китайската академия на науките демонстрираха квантово систематизиране на криптиращи ключове посредством протокол за полета близнаци. Резултатът от опита сподели, че съотношенията на ключовете са се трансформирали към по-добро и в този момент разрешават сигурна връзка на по-големи дистанции спрямо обичайните QKD протоколи.

Квантовото систематизиране на ключовете (QKD) се базира на правилата на квантовата механика и дава опция за сигурна връзка сред две страни. Когато се комбинира с шифъра на Вернам – система за криптиране, основана преди един век, тя може да реализира най-високо равнище на сигурност, уместно за най-чувствителната връзка. Въпреки това дистанцията на квантовата криптография е лимитирано от редица фактори като разстройства и затихване.

Изследователи от Китайския университет за просвета и технологии, дружно с техни сътрудници от университета Цинхуа и институти на Китайската академия на науките, сполучливо приложиха протокола на двойните полета (TF-QKD) на рекордно разстояние от 1002 км със скорост 0,0034 bps. Това проучване освен удостоверява успеваемостта на протокола на извънредно огромни дистанции, само че също по този начин демонстрира, че той е подготвен да бъде употребен за действителни на практика приложения.

За да реализират това, учените са употребявали оптично влакно с извънредно ниски загуби и кварцово ядро с оптимално затихване от 0,16 dB/km. Разработени са и свръхпроводящи детектори за единични фотони. Чрез потребление на няколко нишки при температури 40 К и 2,2 К те са съумели да понижат шума на детектора до 0,02 Hz. Освен това учените са основали и скица за квантова оценка на етапа, с цел да предотвратят спонтанната Раманова интерференция, което е понижило систематичния звук под 0,01 Hz (при премерване качеството на сигнала се мерят честотните характерности на системата).

Успехът на китайските учени има значими последствия за безвредната квантова връзка. Той разкрива нови благоприятни условия за квантово систематизиране на криптиращи ключове на огромни дистанции и за осъществяване на високоскоростни квантови информационни мрежи работещи на огромни дистанции.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР