Учени от италианския град Ферара успяха да идентифицират бактериите, които

...
Учени от италианския град Ферара успяха да идентифицират бактериите, които
Коментари Харесай

Учени откриха микроорганизми, които се хранят с картини на стари майстори

Учени от италианския град Ферара съумяха да разпознават бактериите, които намират добра хранителна среда в канавата и боите на картините на старите майстори живописци, написа в. "Дейли мейл ".

За да проучат въпросните микроорганизми експертите взели малко парче от повредената картина "Коронясването на Света Богородица " на италианския занаятчия Карло Бонони, нарисувано през 1620 година. То било с размери 4 квадратни милиметра. Нарочно била определена най-пострадалата част от платното.

Екипът на Елизабета Казели изследвал под микроскоп организмите, отговорни за разрушаването на творбата, като взел проби и отгледал култури на събраните бактерии. Били изолирани многочислени варианти на Staphylococcus Bacillus и на гъбичните микроорганизми Aspergilliusq Penicillinum, Cladosporium и Alternaria genera.

Изследователската група изяснила, че някои от пигментите, употребявани в боите от 17 век, най-много в аления лак, могат да станат отлична хранителна среда за микробите.

Направените открития по думите на Елизабета Казели ще оказват помощ на учените в бъдеще да употребяват биозащита при запазването на шедьоврите, като в тях бъдат пуснати посевки на микроорганизми, които унищожават рисковите за картините бактерии.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР