Учени от Института за демографски изследвания Макс Планк“ публикуваха ново

...
Учени от Института за демографски изследвания Макс Планк“ публикуваха ново
Коментари Харесай

Структурата на семейството ще се промени през следващите десетилетия и това е сериозен проблем

Учени от Института за демографски проучвания „ Макс Планк “ разгласиха ново изследване за еволюцията на родствените връзки сред хората по света. Екипът е открил, че в близко бъдеще броят на човешките родственици ще намалее с най-малко 35%. Ако през 1950 година 65-годишна жена е имала приблизително 41 живи родственици, то през 2095 година жена на същата възраст ще има 25 живи родственици. Броят на братовчедите, племенниците и внуците ще намалее, а по-възрастните родственици ще станат по-многобройни. Това може да сътвори съществени проблеми за системите за обществена помощ.

Изследователите са проучили исторически и планирани данни от изследването на Организация на обединените нации „ Перспективи за международното население “ през 2022 година Те са употребявали модел, който показва взаимоотношенията сред хората, техните предшественици и потомци. Моделът дава междинното систематизиране на пола и възрастта за другите типове роднински връзки.

Изследователите дефинират размера на фамилията съгласно броя на прабабите и прадядовците, бабите и дядовците, родителите, децата, внуците и правнуците, както и лелите и чичовците, племенниците, братята и сестрите и братовчедите. След това те документират разликите. Въз основа на тези данни откривателите дефинираха, че междинният размер на фамилията ще намалее в международен мащаб заради по-ниската и по-късна раждаемост.

Най-голямото понижение ще се следи в Латинска Америка и Карибския басейн: броят на роднините на една 65-годишна жена ще намалее от 56 през 1950 година на 18,3 през 2095 година, което съставлява понижение с 67%. В същото време в районите, където фамилните структури към този момент са дребни, няма да има основна смяна. В Съединени американски щати и Европа една 65-годишна жена, която през 1950 година е имала 25 родственици, през 2095 година ще има 15,9 родственици.

С течение на времето фамилните мрежи ще стават все по-„ отвесни “ и роднинската конструкция от ден на ден ще се състои от баби и дядовци, родители, деца и внуци. Роднинските мрежи ще застаряват, за което свидетелства възходящата възрастова разлика сред хората и техните родственици в близко бъдеще.

Въпреки че броят на по-възрастните родственици ще се усили в бъдеще, това няма безусловно да понижи тежестта на грижите за децата от страна на родителите, защото по-възрастните родственици може сами да се нуждаят от помощ. Това ще докара до компликации за системите за обществена помощ.

Изследователите стигнаха до заключението, че в бъдеще хората ще се сблъскват с възходящо търсене на неофициална помощ от роднините по целия свят, въпреки и със обилни районни разлики. Резултатите от тяхното изследване удостоверяват нуждата от по-големи вложения в грижи за децата и възрастните хора, с цел да се облекчи тежестта на остаряването за хората с по-малко родственици, на които да разчитат.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР