Учени от Института по цитология и генетика на Сибирския клон

...
Учени от Института по цитология и генетика на Сибирския клон
Коментари Харесай

Смъртоносна умора. Учените откриха необичайна причина за рака

Учени от Института по цитология и генетика на Сибирския клон на Руската академия на науките потвърдиха в опити с мишки, че негативните страсти са един от рисковите фактори за развиването на рак. Възможно е продължителният стрес и депресията да предизвикат рак при хората. Становищата на лекари и психолози по този въпрос - в материала.

Канцерогенни хормони

Смята се, че ракът поражда, когато на несъмнено място в тялото се натрупат кафези с неправилна генетична информация. Здравата имунна система нормално се оправя сполучливо с тях, само че в случай че възникне проблем, мутиралите кафези, без да срещат опозиция, се разделят неконтролируемо, образувайки израстък.

Сред рисковите фактори са неподходящата околна среда, нездравословното хранене, неприятните привички, инфекциозните болести. И хроничният стрес. Академик Иван Павлов е един от първите, които обръщат внимание на това при опити с кучета. При половината от животните стомашната язва, породена от мощен стрес, в последна сметка се изражда в недоброкачествен израстък.

" Повишеният психически стрес е защитна реакция на тялото. Но той предизвика разнообразни възпалителни процеси, които след това могат да доведат до онкологични болести ", споделя ръководителят на онкологичния център СМ-Клиник, лекар на медицинските науки, професор Александър Серяков.

При продължителен стрес метаболизмът се трансформира, дължината на теломерите (крайните сектори на хромозомите) се съкратява, равнището на адреналин, норадреналин и кортизол се покачва, което визира доста органи, в това число имунната система.

" Проучванията демонстрират, че хормоните на напрежението могат да повлияят негативно на циклооксигеназа-2, ензим, който образува инфектиране, предходник на някои типове рак ", продължава професорът. " Когато са подложени на стрес, надбъбречните жлези създават повече норепинефрин и кортизол. И двата хормона засягат неутрофилите, клетките на имунната система, които отделят специфични протеини, които " разсънват " туморните кафези. Има доказателства, че мъжете, които одобряват блокери на адреналиновите рецептори за намаление на кръвното налягане, имат 50 % по-ниска периодичност на рак на простатата. "

Разбира се, това не значи, че всеки, който претърпява сложни прочувствени моменти, безусловно ще се разболее от рак.

„ Стресът идва и си отива, това е обикновено ", отбелязва практикуващият психолог Анна Илина. „ Но в хронична или неконтролирана форма, той може да се трансформира в катализатор за патологична интензивност на цитокини.

Според нея в риск са тези, които са имали мъчно детство. Такива хора постоянно страдат от синдром на хроничната отмалялост, невродермит, имат проблеми с щитовидната жлеза. Тъй като имунната система към този момент не работи, вероятността от злокачествени тумори е висока.

От позиция на физиологията, хормоналният отговор на напрежението е тип механизъм за незабавна акомодация, който се включва в отговор на психическо пресилване.

" В режим " тревога " тялото се активизира и работи на изхабяване. Имунната система се изтощава по-бързо, последователно губи почва - и индивидът боледува по-често. Вирусните и настинките се изместват от по-опасни болести, в това число рак ”, изяснява Олга Вяткина, основен доктор на мрежата от клиники по интегративна медицина “Дмитрий Раевски. ”

На равнище ген

Институтът по цитология и генетика на Сибирския клон на РАН от няколко години организира проучвания върху мишки, изучавайки връзката сред напрежението и риска от развиване на рак. Оказа се, че хроничният обществен стрес разстройва имунната система, форсира метастазите на злокачествени тумори. Освен това връщането на естественото психо-емоционално положение постоянно е по-ефективно от ограниченията за непосредствено активиране на имунната система.

„ Самият феномен е прочут от дълго време, само че не беше ясно какво се случва на равнище генна транскрипция - прехвърлянето на информация от ДНК към РНК “, споделя Анна Галямина, претендент на биологичните науки, участник в плана.

Учените се концентрираха върху хипоталамуса, област от мозъка, участваща във верига от поведенчески, имунни и невроендокринни процеси. При животни с предразположеност към рак интензивността на гените, участващи в канцерогенезата, е нараснала. Тоест, евентуално е рискът от израстък, обвързван с продължителен стрес, да е заложен на геномно равнище в мозъка.

" Косвено това се удостоверява и от обстоятелството, че други откриватели са разкрили сходни промени във действието на редица гени при пациенти с белодробен карцином. Тук обаче е належащо пробно удостоверение ", прибавя Галямина.

Засега приказваме извънредно за фундаментална просвета, само че с триумфа на плана ще се отворят вероятности за практическо приложение. Учените се надяват да намерят нови целеви гени за фармакологични резултати, които забавят растежа на тумора.

Нееднозначна връзка

Влиянието на хормоните на напрежението върху имунната система е потвърдено, само че действителната биологична картина евентуално е доста по-сложна.

„ Може би към момента има незнайни механизми, които задействат някои по-сложни процеси. Няколко десетки хиляди кафези с разновидности се образуват в тялото всеки ден. А негативните страсти и обвързваните с тях общи разстройства, като нарушавания на циркадния темп, карат имунната система да спре да разпознава раковите кафези като непознати в даден миг ”, споделя Павел Копосов, заместник-директор на Института по онкология на Европейския медицински център, лекар на медицинските науки.

За разлика от лабораторните мишки, чисто човешки опит не може да бъде изработен. Затова учените като цяло се базират на ретроспективни данни – водят се от онкологични диагнози, търсят данни за нескончаем стрес в анамнезата.

По-голямата част от пациентите удостоверяват, че са претърпели стрес или меланхолия, споделят онколозите. И това са освен компликации в персоналния живот или спорове на работното място, само че и избрани интуиции или необикновени физически чувства, които хората поясняват като признаци на заболяване. Така че връзката сред напрежението и рака може да е ненапълно противоположна.

" Стресът постоянно предизвиква психосоматични разстройства. В същото време те се обръщат по-често към лекари, а злокачествените тумори могат да бъдат открити в ранните стадии ", заключва Копосов.

Във всеки случай продължителният или продължителен стрес е нездравословен за тялото. Освен върху имунната система, той въздейства отрицателно и на други функционални системи: централната нервна, сърдечно-съдовата и храносмилателната система. Затова лекарите и психолозите предлагат да се научите по какъв начин да се измъкнете от депресията, до момента в който не стартират необратими промени. Но не забравяйте за други рискови привички - тютюнопушенето, алкохолната взаимозависимост, неправилното хранене, които също могат да провокират развиването на рак.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР