Учени от Института по математика и информатика (ИМИ) към Българската

...
Учени от Института по математика и информатика (ИМИ) към Българската
Коментари Харесай

Къде намира приложение алгоритъмът на д-р Венелин Тодоров от БАН


Учени от Института по математика и информатика (ИМИ) към Българската академия на науките (БАН) сложиха нов международен връх за създаден логаритъм, който може да докара до сериозен софтуерен пробив в потреблението на квантови компютри.

Резултатите, получени като част от плана, се чака да имат сериозна роля при тестването и подобряването на математически модели и по-надеждна интерпретация на числените данни при прогнозиране на въздействието на нездравословните излъчвания върху човешкото здраве и загубите в селското стопанство в международен мащаб.

„ Методът за пръв път беше прибавен в екологична система с огромна размерност. Най-общо казано, по този начин ще може да се мери още по-точно концентрацията на десетки замърсители на въздуха “, изясни пред Радио София основният реализатор Венелин Тодоров – лекар по математика от ИМИ и ИИКТ към Българска академия на науките, притежател на огромната премия „ Джон Атанасов “ 2021 година
В настоящите условия на пандемия, те биха били използвани даже в битката с Covid-19. Например може да се наблюдава скоростта на разпространяване на ковид.

Чуйте детайлности от диалога на Елена Пъневска с учения.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР