Учени от Гренландия обявиха, че са открили ДНК отпреди два

...
Учени от Гренландия обявиха, че са открили ДНК отпреди два
Коментари Харесай

Учени откриха ДНК на 2 милиона години в Гренландия

Учени от Гренландия оповестиха, че са разкрили ДНК отпреди два милиона години. Това е най-старата ДНК, извличана в миналото в седименти от ледниковия интервал, която безспорно отваря нова глава в палеогенетиката.

" Разчупваме бариерата на това, което смятахме, че можем да достигнем във връзка с генетичните проучвания ", споделя Микел Винтер Педерсен, съавтор на новото проучване, оповестено в научното списание Nature.

" Дълго време се смяташе, че един милион години е границата на оцеляване на ДНК, само че в този момент сме два пъти по-стари " от това, сподели той пред Агенция Франс Прес.

Те откриха ДНК фрагменти в седименти от най-северната част на Гренландия, известна като Кап Копенхаген , сподели преподавателят от Университета в Копенхаген.

Фрагментите " произлизат от среда, която през днешния ден не срещаме на никое място на Земята ", добави той. Замразена в далечен необитаем регион, ДНК-то е била доста добре непокътната.

Новата технология разреши на учените да открият, че 41-те фрагмента са с повече от милион години по-стари от най-старата известна ДНК от сибирски мамут.

Те трябвало първо да дефинират дали в глината и кварца има скрита ДНК, а по-късно да ревизират дали тя може да бъде извадена от седимента, с цел да бъде изследвана.

Използваният способ " дава фундаментално схващане за това за какво минералите или седиментите могат да запазят ДНК ", споделя Карина Санд, началник на екипа по геобиология в Университета в Копенхаген, която е взела участие в проучването.

" Това е кутията на Пандора, която сме на път да отворим ", добави тя.

 Добави изложение

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР