Учени от Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) забелязаха следи

...
Учени от Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) забелязаха следи
Коментари Харесай

Учени от ЦЕРН забелязаха следи от неутрино

Учени от Европейския център за нуклеарни проучвания (ЦЕРН) видяха следи от неутрино благодарение на детектора с течен аргон, заяви ТАСС.

Неутриното е субатомна парченце с безпристрастен заряд и извънредно дребна маса, която се приема за равна на нула. То е пословично мъчно за засичане.

Резултатът е доста значим за интернационалния опит DUNE (Deep Underground Neutrino experiment), в който вземат участие 32 страни.

"Първите резултати на детектора PhotoDune са прелестен образец за това, което можем да достигнем, когато лаборатории от целия свят си сътрудничат " - съобщи генералният шеф на ЦЕРН Фабиола Джаноти.

Детекторът ProtoDune е куб с височина колкото триетажна постройка. Той е цялостен с 800 т течен аргон с температура минус 184 градуса Целзий. Предназначен е за фиксиране на следи от неутрино, източници на които са както галактически лъчи, по този начин и ускорителят в ЦЕРН. Построяването на детектора лиши две години. Втори сходен детектор ще бъде пуснат след няколко месеца.

Когато частиците неутрино влязат в детектора и се сблъскат с ядрата на аргона, създават заредени частици, които оставят следи в течността. Тези следи могат да бъдат видени в три измерения благодарение на специфична система.

Целта на опита DUNE е да "намери ключа към тайните на неутриното, най-широко показаната и най-загадъчната парченце материя във Вселената - разясни пресслужбата на ЦЕРН. - Частиците неутрино са към нас, само че знаем доста малко за тях. Учените от опита DUNE мислят, че частиците неутрино могат да оказват помощ да бъде открит отговор на съществени въпроси на физиката - за какво живеем в свят, в който господства материята. Казано с други думи, за какво изобщо съществуваме. "

Двата детектора ProtoDune в ЦЕРН са прототипи на доста по-големите по мярка модули, които ще бъдат конфигурирани в Съединени американски щати в границите на опита DUNE. Първият от тях по проект би трябвало да проработи през 2026 година Учените се надяват да изяснят за какво във Вселената господства материята и да продължат работата по разгадаване на тайните на формиране на неутронни звезди и черни дупки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР