Учени от Австралийския Национален университет обявиха, че са открили доказателства

...
Учени от Австралийския Национален университет обявиха, че са открили доказателства
Коментари Харесай

Учени откриха нов слой в ядрото на Земята

Учени от Австралийския Национален университет оповестиха, че са разкрили доказателства за съществуването на още един пласт в ядрото на Земята. Досега се смяташе, че под повърхността си Земята има три пласта - тога, външно и вътрешно ядро.

Според данните на учените, в дълбините на вътрешното ядро има още един пласт. Той съставлява " вътрешна железна топка ", която е формирана най-вече от желязо и никел, като съставлява самобитен " списък на античната история " на планетата.

Теорията за съществуване на сходен пласт датира от към 20 години. Досега обаче нямаше конкренти доказателства за съществуването му.

Австралийските учени са употребявали данни от сеизмични талази по време на трусове, с цел да ревизират по какъв начин се движат и отразяват те навътре в планетата. Това включва прекосяването на вълните през целия диаметър на планетата от единия до другия ѝ край.

След като доближат другата страна на планетата, те се връщат назад до епицентъра. Цялото това придвижване е оценено посредством нов способ, който да усили силата на сигналите на сеизмографите. Това е разрешило на учените да засекат придвижването на сеизмичните талази напред-назад през вътрешноста на Земята до 5 пъти след земетресение.

Предишните технологии позволяваха премерване единствено на един подобен цикъл. За изследването са оценени над 200 трусове с магнитуд 6 и повече от последното десетилетие.

Новият способ разрешава събиране на доста повече данни от разнообразни ъгли на придвижването на сеизмичните талази. Наличието на още едно вътрешно ядро може да изясни другите придвижвания и скорости на вълните.

Обяснението по какъв начин и по кое време се е образувало това ядро, не е елементарно. Според наличните данни е допустимо преди доста време да е имало " огромно световно събитие ", което е да е довелно до смяна на структурата на вътрешното ядро.

Така се е появило вътрешно ядро на вътрешното ядро. Учените го разказват като " най-вътрешното вътрешно ядро ". Те споделят, че към момента има " доста неотговорени въпроси " за това ядро, " които може да държат тайните за мистерията по какъв начин се е образувала планетата ".

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР