Учени от Австралийския институт за морски науки (АИМН) установиха, че

...
Учени от Австралийския институт за морски науки (АИМН) установиха, че
Коментари Харесай

Затоплянето на океана забавя растежа на корали от Големия бариерен риф


Учени от Австралийския институт за морски науки (АИМН) откриха, че повишението на температурата на водата в океана доста забавя растежа на коралите, съставляващи основата на северната и централната част на Големия бариерен риф, оповестява Българска телеграфна агенция.

„ Изяснихме, че бързорастящите корали, играещи основна роля във възобновяване на рифа, са се приспособявали идеално към досегашните климатични условия, само че способността им да се приспособяват към повишението на температурата в бъдеще е мощно лимитирана “, сподели Хуан Ортис от изследователския екип.

В хода на опита той и неговите сътрудници следят в продължение на месец растежа на четири типа корали, като последователно покачват температурата от 19 до 31 градуса по Целзий. Учените са изумени от идентичната реакция на коралите, взети от разнообразни колонии на рифа, при смяна на температурния режим. Отбелязва се, че точно това уеднаквяване усложнява акомодацията на коралите към стоплянето и евентуално заплашва огромни сектори на рифа. 

В по-нататъшните проучвания експертите възнамеряват да проведат сходни опити с мостри, взети от други места на рифа.

Големият бариерен риф е най-голямото сходно образувание в света, разпростряло се около североизточното крайбрежие на Австралия в продължение на 2 500 км, заемайки повърхност от към 344,4 хиляди квадратни километра. Състои се от повече от 2 900 обособени коралови рифа и 900 острова. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР