Учени обясниха защо някои хора виждат аури. Учени разкриха, че

...
Учени обясниха защо някои хора виждат аури. Учени разкриха, че
Коментари Харесай

Учени обясниха защо някои хора виждат аури

Учени обясниха за какво някои хора виждат аури. Учени разкриха, че невропсихологическото положение, известно като „ синестезия ”, е причина доста хора да настояват, че виждат така наречен аура.

Д-р Джейми Уорд, създател на проучването, споделя: „ Общоприето е вярването, че някои хора имат магическата дарба да откриват скритите страсти на другите, като виждат цветната „ аура “ или енергийното поле, което излъчват.  Нашето изследване предлага друго пояснение.  Тези цветове не отразяват латентните сили, предавани от други хора, а по-скоро са основани напълно в мозъка на наблюдаващия.

„ Способността на някои хора да виждат цветните аури е заемала значимо място във фолклора и мистицизма от епохи. Въпреки че доста хора, които настояват, че имат такива качества, може да са шарлатани, също е допустимо други да са родени с дарбата на синестезия. ”, добавя създателят на проучването.

При синестетите областите в мозъка, отговарящи за обработването на разнообразни типове сетивни данни, са мощно взаимообвързани. Те могат да виждат звуци, да чуват усети и да асоциират хората, буквите и цифрите с избрани цветове.

Изследването е извършено от Оскар Ибора, Луис Пастор и Емилио Гомес Милан от департамента за пробна логика на психиката към Университета на Гранада. То за първи път дава научно пояснение за езотеричния феномен „ аура ” – хипотетичното енергийно поле от светлинно излъчване, заобикалящо индивида като ореол, незабележим за множеството хора.

Синестетите имат повече синаптични връзки от останалите, изяснява проф. Гомес Милан, представен от Science Daily. „ Тези спомагателни връзки ги карат автоматизирано да установявят асоциации сред области в мозъка, които по принцип не са свързани ”.

Психолозите от Гранада означават, че не всички „ лечители ” са синестети, само че измежду тях този феномен доминира. Същото събитие се следи и при някои художници. За задачата на проучването учените са интервюирали доста синестети, измежду които лечителя Ел Сантон де База. Според тях той има лицево-цветова синестезия (зоната в мозъка, отговаряща за лицевото различаване, е обвързвана с региона, която дава отговор за възприемането на цветовете), огледално-допирателна синестезия (когато синестетът следи човек, който усеща досег или болежка, изпитва същото усещане), висока степен на емпатия (способност да изпитва на страстите на другия) и шизоидни черти на характера, които при здравите хора са свързани със податливост към параноя и халюцинации.

„ Тези особености дават на синестета невероятна емоционалност и дарба да накара хората да почувстват, че някой ги схваща ”, споделят учените. В светлината на получените резултати е разбираем забележителният плацебо резултат, който лечителите оказват върху хората, въпреки и някои от тях в действителност да виждат аури и да усещат непознатата болежка с помощта на синестезията. Част от тези хора имат вяра в способността си да лекуват, само че става дума за самозаблуждение – синестезията не е свръхсетивна дарба, а просто необикновен вид субективно усещане на действителността.

Учени обясниха за какво някои хора виждат аури

Учени демонстрираха по какъв начин дишат растенията

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР