Учени идентифицираха метеорит като най-стария от вулканичен произход, възникнал от

...
Учени идентифицираха метеорит като най-стария от вулканичен произход, възникнал от
Коментари Харесай

Метеоритът "Ерг Шеш 002" - връстник на Слънчевата система

Учени идентифицираха астероид като най-стария от вулканичен генезис, зародил от протопланета, която се е формирала през първите милиони години от съществуването на нашата Слънчева система, съобщи " Франс прес ".

Метеоритът е минал дълъг път от кристализацията си преди към 4,6 милиарда години до " приземяването си в южната част на Алжир преди най-малко 100 години с помощта на инцидентни орбити ", споделя Жан-Аликс Бара, геохимик от университета на Брест (Франция).

Бара е създател на обява в сп. " Протоколи на Американската академия на науките ", отдадена на обекта, открит предходната година от " ловци на астероиди " в област от пустинята Сахара, на чието име е кръстен - " Ерг Шеш 002 ".

Официално съществуват 43 фрагмента от астероида, най-значимите от които са с размерите на " пестник ", добавя ученият.

Небесната канара - зеленикава при разсичане и с по-скоро кафеникава повърхнина, е " извънреден очевидец " за образуването на протопланетите - зародиши на планети, предшествали появяването на тези в нашата Слънчева система.

" Ерг Шеш 002 " е необичаен обект освен в това отношение.

От изброените към 65 000 астероида той е един от едвам 4000-те, характеризиращи се с " диференцирана материя ". Тя е по-сложна от тази на останалите астероиди, защото идва от небесно тяло, задоволително огромно, с цел да е претърпяло тектонична активност.

" Ерг Шеш 002 " е единственият измежду въпросните 65 000 астероида, отличаващ се със своя неповторим състав. Според Бара обаче сходни скали са били по-често срещани в ранната история на Слънчевата система.

Специалистът предлага две вероятни пояснения за тяхната необичайност. Едното е, че съдържащите ги протопланети са " употребявани за растежа на други планети от земен вид ". Според другото те са пулверизирани в огромната игра на " галактически билярд ", на която късен очевидец е осеяната с кратери лунна повърхнина.

Според Бара и сътрудниците му и съавтори на проучването от други научни институции във Франция, родителското тяло на " Ерг Шеш 002 " е било с дължина към 100 километра и се е формирало през първите милиони години на Слънчевата система.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР