Учени бият тревога за разпространението на зомби болестта на елените“

...
Учени бият тревога за разпространението на зомби болестта на елените“
Коментари Харесай

НОВАТА ЧУМА: Елени ни докарват зомби пандемия

Учени бият паника за разпространяването на „ зомби заболяването на елените “ на фона на опасения, че може да еволюира, с цел да болести хората. Тя се популяризира измежду дивата природа. Но учените не са постигнали единодушие дали заболяването може да се популяризира и при хората, пишат от Би Би Си.

Болестта на хроничното безсилие е тип прионна болест съгласно центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединените щати. Това е невродегенеративно положение, което заразява дивите животни, в това число елените. Все още не са докладвани случаи при хора, само че неотдавна беше доказана при елени, както и лосове в Канада, откакто бяха докладвани случаи в Национален парк „ Йелоустоун “ в Съединените щати.

Въпреки това, защото болестта се усилва в Северна Америка, Скандинавия и Южна Корея, някои специалисти са обезпокоени, че може да се популяризира и измежду човешкия тип. Те основават опасенията си на пробни изследвания, историята на други прионови болести, предаващи се от животни на хора (което е извънредно рядко) и евентуалните въздействия от изменението на климата.

„ Досега не е имало предаване от елени или лосове на хора “, споделя Дженифър Мълинакс – доцент по екология и ръководство на дивата природа в Университета на Мериленд. „ Въпреки това, като се има поради естеството на прионите, Центърът за надзор и предварителна защита на болесттите и други организации поддържаха всички старания за опазване на всяка прионна болест отвън хранителната верига “.



Изследователите не престават да изследват дали е допустимо предаване от животно на човек

Какво съставлява заболяването на зомби елените и какви са признаците? Болестта на хроничното безсилие се предава при дивите рогати животни, които са копитни преживни бозайници, като елени, северни елени и лосове. Въпреки че е инфекциозно заболяване, хроничното безсилие не се предизвиква от бактерия или вирус. Симптомите включват загуба на тегло, прекалено пиянство и уриниране, неприятен баланс и съгласуваност, увиснали уши и затруднено преглъщане. А то може да докара в последна сметка до пневмония и гибел. Класическите признаци – обликът на некоординирано, препъващо се и лигавещо се животно – са довели до термина „ зомби еленова болест “. Симптомите могат да закъснеят с месеци или години, което затруднява слагането на вярна диагноза.

Настоящите доказателства не демонстрират, че заболяването на хроничното безсилие може да се популяризира при хората, когато ядат месо от инфектирано животно, срещат инфектирани диви животни или пият, или допират нечиста почва и вода. Но откривателите не престават да изследват дали е допустимо предаване от животно на човек.

Прионните болести, наричани още трансмисивни спонгиформни енцефалопатии, участват при хората. Те включват заболяването на Кройцфелд-Якоб, която е наследствено положение, и вид на заболяването на Кройцфелд-Якоб. Изследователите към този момент потвърдиха, че последното се предизвиква от същия заразен сътрудник, който води до спонгиформна енцефалопатия по говедата, наричана още заболяването „ луда крава “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР