„Учебната година ще започне без разминаване на часовете, ще се

...
„Учебната година ще започне без разминаване на часовете, ще се
Коментари Харесай

Диян Стаматов: Надеждата на всички е за присъствена учебна година


„ Учебната година ще стартира без разминаване на часовете, ще се опитаме да организираме потреблението на маски в класните стаи и общите пространства, доста мощна стерилизация, хигиенизация на пространствата, непоколебим надзор при влизането на възпитаници, както и връщането на тези от тях, които имат грипоподобни признаци. Надявам се всичко да стартира и приключи добре “, уточни шефът за началото на образователната година.

Той разясни, че множеството от родителите на възпитаници, с които към този момент са извършени наставнически срещи, са на мнение, че би трябвало оптимално дълго децата им да се образоват присъствено, а за тези от тях в начален стадий – от 1 до 4 клас, да не се разрешава да минат в отдалечен формат, тъй като там най-лесно се натрупват пропуски. „ След това тези пропуски не могат да бъдат преодолени. За останалите възпитаници занапред ни предстоят наставнически срещи, само че най-вероятно и техните родители са на същото мнение “, разяснява още Диян Стаматов.

Директорът сподели още, че през предходната образователна година в учебното заведение е имало не малко случаи на родители, които са упорствали децата им да не носят защитни маски. „ Припомняме на децата, че това е належащо за тях. На този стадий не сме ползвали наказания и не считаме да прилагаме. Има деца, които имат разнообразни хронични болести, в това число на дихателната система, с което също се съобразяваме. Изключенията са част от общата ни процедура “, уточни шефът.

Той напомни и значимата роля на отрасловия съвет в областта на образованието. „ Това е най-хубавият образец за обществено партниране към просветителното министерство. Твърде малко други министерства могат да споделят такава добра процедура. На всеки 2 месеца, по самодейност на заместник-министър или министър се събираме и дискутираме значимите проблеми и вероятните решения. Последният беше към 2 седмици, на който дискутирахме насоките за COVID-обстановката “, описа още Диян Стаматов.

За повдиганата в общественото пространство тематика за тестване на учениците с бързи проби, шефът изрази позитивно мнение, само че при условия, че това се извърша с така наречен омекотен периметър.

„ Не с съчка, която се слага в носа, а с потребление на чашка, която децата, под формата на игра, могат да бъдат тествани. Това обаче е и въпрос на средства, каквито няма планувани в учебните бюджети. Убеден съм, че в случай че бъде прибавен подобен омекотен формат на тестване, доста от родителите ще са съгласни. Като споделям доста имам поради повече от 80% “, описа шефът на 119 учебно заведение.

„ Всякакво прекосяване в електронно образование е доста сериозен риск, който би довел до пропуски, без значение от това за кой клас се отнася. Желанието на всички ни е доста дълго време да сме в присъствено образование, а единствено в крайни случи да се минава в електронно “, сподели в умозаключение той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР