Учебната година да започва в периода 5-7 септември, малките ученици

...
Учебната година да започва в периода 5-7 септември, малките ученици
Коментари Харесай

МОН обмисля голяма реформа - учебната година да започва седмица по-рано

Учебната година да стартира в интервала 5-7 септември, дребните възпитаници да приключват няколко седмици по-късно от в този момент, а добавеното време да се употребява за по-дълги ваканции по време на самата образователна година.
Това разисква управлението на министерството на образованието и науката със обществените сътрудници, заяви в " Денят стартира " на Българска национална телевизия министър Николай Денков.

Освен зелените документи, до 20 март е допустимо да отпадне и всеобщото тестване в учебно заведение, съобщи Николай Денков. Последна дума за това обаче ще има министерството на опазването на здравето.

" Преди началото на вълната имахме към 1000 болни възпитаници на седмица, в пика на вълната бяха 12 000, а в този момент са към 2000. Това значи, че вълната още не е отминала напълно. " - добави той.
В момента се търси механизъм за предварителна защита на експанзията и насърчаването на социализацията в учебно заведение. Пуснати са анонимни анкети до шефове и възпитаници за случаите на експанзия, с които те се сблъскват и аргументите, които са предизвикали агресорите.
Министърът на образованието акцентира, че за превъзмогването на този проблем е нужно и присъединяване на родителите.

Предложението за обединяване на по-малките висши учебни заведения у нас е предизвикало разнообразни реакции у ректорите, сподели в проф. Николай Денков.
Целта на предлагането е, обединявайки се, висшите учебни заведения да излязат по-напред в международните университетски ранглисти и по този метод да привлекат интереса на повече студенти, учени и вложители.

По думите на министъра проф. Анастас Герджиков, ректор на най-старото висше образователно заведение - Софийския университет " Свети Климент Охридски ", е подкрепил концепцията му като даже е пресметнал, че в случай че Алма Матер се слее с друго огромно висше учебно заведение у нас, може да влезе в топ 500 или даже в топ 300 на университетите по света.

Обединението ще помогне и за подобряването на материалната база на висшите учебни заведения, тъй като ще могат да споделят лабораториите, общежитията и спортните си уреди, уточни проф. Денков. Академичното им управление ще включва ректорите на обособените университети, които може да ръководят общото звено на ротационен принцип или сами да изберат ръководителя си.
Според него страната ни е закъсняла с 15-20 години да вкара тази процедура, като тя към този момент е донесла изгоди в доста европейски страни.

От министерството на образованието оферират и смяна в метода на препоръка на преподавателите във висшите образователни заведения, както въвеждането на количествени критерии за акредитацията на университетите.

Ще се разшири и обсегът на инспекциите за плагиатство - концепцията на просветителните управляващи е всяка научна обява да може да бъде тествана. В момента за плагиатство се ревизират само изявленията, които вземат участие в състезания.

Предлаганите промени се чака да бъдат дефинирани в законопроект откакто приключат разискванията - до три-четири месеца. Възможно е да влязат в действие още от идната академична година, сподели проф. Денков.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР