Участниците в КСНС се обединиха около констатацията, че резултатите от

...
Участниците в КСНС се обединиха около констатацията, че резултатите от
Коментари Харесай

Политиците не се разбраха за функциите на бъдещия антикорупционен орган

Участниците в КСНС се сплотиха към констатацията, че резултатите от битката с корупцията по високите етажи на властта са ниски заради недостатъци в законодателството, институционалната рамка и заради неналичието на обособена конструкция с ясни пълномощия и потенциал за ефикасна битка с корупцията. Това съобщи президентът Румен Радев в своето изказване след КСНС.

Той посочи, че политиците са постигнали съгласи по главните насоки към държавните институции за дейно противопоставяне на корупцията, които да подсигуряват използване на сложен метод, който наред с предварителната защита да се концентрира и върху разкриването, следствието и реализирането на наказателна отговорност. По думите му би трябвало да се построи нормативна база за предварителната защита и битката с корупцията.

Участниците в КСНС са разискали и насоки към ефикасната работа на институциите за навреме откриване и следствие на корупционни предстъпления. Освен това е издигнат въпроса за тяхната самостоятелност от проверяваните и разследваните лица.

Членовете на КСНС се сплотиха към следните оферти към изпълнителната и законодателната власт:

Първо, да одобряват промени в Наказателен кодекс по отношение на корупционните закононарушения, тъй че да бъдат обхванати съответно освен закононарушенията в обществения, само че и в частния бранш.

Второ, Народно събрание да прегледа и одобри закон за битка с корупцията.

Трето, новият закон да регламентира съобхватни ограничения, включващи предварителната защита, отнемането на нелегално добито имущество и своевременното откриване на закононарушения, свързани с корупционни прояви на лица, заемащи или заемали висши обществени длъжности.

КСНС не реализира единодушие ролята и функционалностите на бъдещия антикорупционен орган.

Очаквайте подробности
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР